Alexandru Vatreanu :
Noi credem īn ploaie

Putini sīnt cei ce-si amintesc de actiunea "patriotica" cunoscuta sub denumirea populara „ia cana, na cana".

Īnfaptuita cu participarea salariatilor din mediul urban, actiunea consta īn udarea la radacina a plantelor prin distribuirea apei cu cana.

Ca multe altele, si aceasta "actiune" as fi dat-o uitarii, daca ea nu s-ar fi constituit īn cea mai severa si īnteleapta lectie ce mi-a marcat zilele, pentru tot restul vietii ce-l mai am de numarat.

Marturisesc ca uram aceasta "actiune". Īn ea nu vedeam altceva decīt o crasa inutilitate, generatoare de mari abateri administrative si juridice, īn institutia din a carei conducere faceam parte. Acest sentiment de ura si dispret m-a dominat ca o obsesie, pīna īn ziua īn care, aflīndu-ma īn cabina unei locomotive supuse īncercarilor pe inelul feroviar de la Faurei, am observat īn apropierea caii o brigada de colectivisti practicīnd „ia cana, na cana".

Cuprins de sindromul taurului la vederea culorii rosii si din dorinta de defulare, i-am cerut mecanicului sa opreasca. Coborīnd din locomotiva m-am adresat arogant si zeflemitor celor ce-si faceau datoria: „Credeti voi ca cu cana veti obtine zece mii de kilograme boabe la hectar?!".

Īn replica, UN OM - a carui vīrsta nu depasea jumatatea vīrstei mele, dar a carui fata conturata doar din crevase „īl arunca" la dublul vīrstei mele - īndreptīndu-se de sale mi-a raspuns: „Noi credem īn ploaie. Dar pentru ca ploaia sa ajute trebuie sa le prinda vii, ca daca le prinde moarte nici Dumnezeu nu le mai poate ajuta".

Tacut, umil si rusinat m-am despartit de interlocutorul meu. Am īnteles ca „ia cana, na cana" este ceremonia credintei īn ploaie.

Sa credem īn ploaie! Sa nu lasam IDEEA sa moara!

Bucuresti, 5 august 1997