ANUNT :
Marti 21 August 2001, ora 10 la cimitirul Capra, Bucuresti, se va organiza comemorarea a noua ani de la disparitia tragica a lui Virgil Zbaganu.
Virgil Zbaganu s-a nascut in 1954 in Lugoj, jud. Timis. De profesie inginer automatist, dupa 1989 a devenit lider sindical in Uniunea Sindicatelor Tipografilor.

Pe 22 iunie 1991, la 37 de ani, a lansat initiativa reorganizarii Partidului Comunist Roman, formind Comitetul National de Reorganizare a Partidului Comunist Roman. 

Ideea de baza era ca intr-o tara democratica, clasa muncitoare are dreptul la un partid al sau. Multe din aberatiile post-decembriste se pot explica prin absenta de pe esichierul politic a unui asemenea partid. De asemenea, raminea de vazut citi dintre fostii mebri ai PCR se mai considerau comunisti. Era un mod de a salva demnitatea poporului roman, pusa la indoiala dupa disparitia in neant in decursul a citorva zile din Decembrie 1989 a unui partid de trei milioane si jumatate de membri. Un asemenea fenomen de lasitate generalizata nu avea echivalent in Europa de Est. 

Mai era si ideea ce se vehicula atunci , a unui "proces al comunismului". Virgil Zbaganu a aratat ca in absenta unui partid comunist, care sa aprecieze ce a fost bine si ce a fost rau in anii de constructie socialista 1948 1989 un asemena "proces" nu putea fi decit o farsa. Nu poate exista proces in absenta apararii. Devenea interesant de vazut ce argumente aduc "anticomunistii" de dupa 89, aproape in exclusivitate fosti membri de partid, pentru lasitatea si lipsa lor de verticalitate morala.

Ca represalii, a fost exclus din functia de lider sindical si apoi concediat din functia de cercetator la Institutul de Cercetari Poligrafice si Tipografice Bucuresti. Pe linga faptul ca a devenit unul din primii someri cu studii superioare din Romania, a fost supus unor presiuni psihice inacceptabile, primind zilnic telefoane de amenintare. 

La 21 august 1992 Virgil Zbaganu mai avea de adunat citeva adeziuni pentru depunerea la tribunal a dosarului privind inscrierea la tribunal a Partidului Comunist. Pentru finalizarea dosarului s-a deplasat in judetul Bacau, unde a luat legatura cu simpatizantii din Tirgu Ocna, Comanesti si Darmanesti. A cazut victima unui neelucidat "accident" de cale ferata in comuna Dofteana, intre Comanesti si Darmanesti.

Mai multe informatii se pot gasi la http://www.geocities.com/zbaganu/

De atunci s-au facut nu mai putin de sapte incercari de inscriere legala a unui Partid Comunist in Romania. 

Toate au fost respinse sub pretextul aplicarii "Legii Sigurantei Nationale" adoptata in 1991, lege neconstitutionala si anticonstitutionala.

17 August 2001
Comitetul de organizare