Andrei Micu :
Discursul pe care Andrei Micu a vrut sa īl tina la congresul II al PMR, dar nu l-a mai tinut „din lipsa de timp"

Tovarasul Andrei Micu ne-a rugat sa dam publicitatii textul urmator. Īi īndeplinim dorinta cu mentiunea (pentru cititori) ca textul acesta nu reflecta pozitia revistei noastre mai mult decīt celelalte. Pozitia revistei este ca īn Romānia trebuie sa existe un partid al clasei muncitoare, care sa īi apere interesele. Atīta vreme cīt comunistii sunt interzisi Romānia nu poate sa se numeasca nici democratica (fie ea si democratie burgheza) si nici civilizata.

Dragi tovarasi delegati si invitati din tara si de peste hotare,

Sunt membru al PCR din anul 1927, sunt Voluntar al Libertatii din Brigazile Internationale 1936-1939 ale armatei Republicii Spaniole. Ma adresez catre toti cei prezenti, cu deosebita stima si veneratie!

Congresul PMR are loc in circumstante si evenimente foarte complexe, in care fiintele umane exploatate, asuprite din intreaga lume sufera toate calamitatile sociale si naturale produse sau provocate de superputerea capitalista imperialista.

Sistemul capitalist perimat si anacronic genereaza contradictii intre fortele de productie si relatiile de productie de proprietate privata, contradictii de neimpacat.

Sistemul capitalist, odata cu procesul de globalizare a intrat definitiv in criza generala economica si politica, in agonia care produce toate calamitatile: fascism, misticism, analfabetism, somaj, mizerie, saracie, foamete, sinucideri, demoralizari, prostitutie, comert de carne vie, copii ai strazii, cea mai crunta exploatare, xenofobie, rasism, fanatism, desfrau, umilire, consum de droguri, ignoranta, ucideri, coruptie, cel mai scazut nivel de trai, razboaie pentru a coloniza, a exploata si a subjuga intreaga lume.

Capitalismul imperialist utilizeaza pentru salvarea propriului sistem, cele mai distrugatoare arme, atat materiale cat si psihice: religiile de toate nuantele sunt mai eficace decat bombele atomice.

Globalizarea a desfiintat natiunile, ele exista artificial pentru a dezbina, mentine frontierele pentru a nu permite circulatia libera, a impartit lumea in doua clase opuse, de neimpacat: exploatatori si exploatati, bogati si saraci. Bogatii sunt putini la numar, iar saracii sunt peste cinci miliarde. Putinii bogati hotarasc soarta celor saraci, pe care ii exploateaza cu cruzime.

Multe partide dezbina pe oameni si servesc capitalismul imperialist.

Pe de alta parte, conflictele militare se mentin in lant.

Nu demult a fost atacul militar al supeputerii imperialiste capitaliste contra Yugoslaviei, sub pretextul de a salva "Democratia" ( culmea ironiei ). In Yugoslavia, razboiul capitalist imperialist a ucis nenumarate fiinte umane, distrugand orase si sate, locuinte si mijloace de existenta, distrugand mediul inconjurator, dezastru ecologic care afecteaza intreaga planeta.

Aceeasi putere capitalista nordamericana continua atacul impotriva Afganistanului, sub motivul luptei antiteroriste, distrugand orase si sate, numeroase fiinte umane. A transformat Afganistanul intr-un poligon de tragere cu crunte bombardamente zilnice, cu bombe de fiecare data mai sofisticate si mai distrugatoare

Acum, superputerea capitalista imperialista ameninta tarile ca RPD Coreea, Irak si alte tari, cu razboi atomic.

Ce ne va aduce viitorul? Disparitia vietii organice de pe planeta noastra? Prin urmare, trebuie sa reflectam. Este amenintata existenta tuturor fiintelor umane de pe planeta. Se pune intrebare: A fi sau A nu fi. Raspunsul este unul si categoric, trebuie sa fim! Trebuie sa unim toate fiintele exploatate, asuprite de pe intreaga planeta, pentru a salva lumea, a instaura justitia sociala, pentru un viitor fericit de bunastare pentru toate fiintele umane de pe globul pamantesc.

Pentru ca cei ce muncesc cu bratele si mintea sa stie ca doua miliarde de fiinte umane din toata lumea construiesc socialismul, pentru progresul societatii, aplicand in mod stiintific legile de dezvoltare a societatii umane, materialismul dialectic si netezesc drumul pentru un viitor fericit, de bunastare pentru toate fiintle umane de pe planeta noastra.

Asa sunt tarile socialiste: China, Coreea de Nord, Cuba si Vietnam, unde relatiile sociale de productie sunt in concordanta cu fortele de productie sociale, creste productia de bunuri materiale si beneficiile sociale, pentru bunastarea tuturor, ceea ce confirma vitalitatea socialismului, unde dezvoltarea stiintei si a tehnicii inainteaza si progreseaza mereu, creand alte relatii intre fiintele umane, mai civilizate si mai umane, corespunzator cu nivelul de dezvoltare al societatii umane.

Nu exista in lume nici o forta care sa poata impiedica dezvoltarea societatii umane. Asa o confirma istoria schimbarilor sistemelor sociale umane: com,una primitiva, sclavagismul, feudalismul, capitalismul, socialismul.

Globalizarea este o lege istorica, este consecinta dezvoltarii stiintei si tehnicii in cel mai inalt grad, in asemenea grad ca o persoana calificata poate produce in cateva ore atatea bunuri materiale suficiente pentru necesitatile existentei sale pentru o luna. Asadar, daca fortele de productie ar fi activate in totalitatea lor, ar produce atatea bunuri materiale, care sa poata satisface cel mai inalt nivel de trai si bunastare pentru toate fiintele umane din intreaga lume, ceea ce numai sistemul capitalist poate ajunge sa infaptuiasca, sistemul in care relatiile de productie de proprietate sociala sunt in concordanta cu fortele de productie sociale.

Progresul social, dezvoltarea continua a stiintei si a tehnicii face sa creasca mereu productivitatea muncii si scade timpul necesar, justa repartizare a fortei de productie ducand la cresterea timpului liber, nivelul de trai si bunastarea pentru toate fiintelel umane, indiferent de culoare, grai, sex si varsta.

Popoarele eroice din China, in cincizeci de ani de existenta a socialismului, au lichidat saracia milenara, au rezolvat problema nationala, China fiind compusa din 56 etnii care au drepturi egale si alcatuiesc o unitate indestructibila, cu o armata populara de eliberare de o mare putere eroica in apararea socialismului. China este speranta tuturor fiintelor umane exploatate, asuprite si a tuturor progresistilor din lumea intreaga. Aplicand legea de dezvoltare a materialismului dialectic, are o economie de mare putere mereu in dezvoltare. China este bastionul pacii si deschide drumul pentru un viitor fericit de bunastare pentru toate fiintele exploatate, asuprite.

In Vietnam se realizeaza progrese sociale in construirea socialismului, pe care eroic l-a aparat in razboiul contra armatei capitaliste imperialiste nordamericane invadatoare, pe care eroic a invins-o si a alungat-o, fiind mereu gata a apara tara sa socialista.

In Coreea de Nord se realizeaza de asemenea progrese sociale in construirea socialismului. Permanent e infrunta eroic cu atacurile capitalismului imperialist nordamerican, care are trupe militare in Coreea de Sud si este permanent in stare de razboi, aparnd eroic statul socialist.

Eroicul popor cubanez apara cauza progresului social si edificarea socialismului in Cuba. Eroicul popor cubanez se infrunta vitejeste cu cel mai feroce dusman al progresului: cu imperialismul capitalist nordamerican care mentine de mai mult de 40 ani o blocada criminala contra Cubei socialiste, amenintand independenta, suveranitatea statului Cubanez, cu interventii militare si agresiuni de toate tipurile. Pana in prezent, poporul Cubanez a rezistat cu fermitate si va urma rezistand, muncind, aparand Patria sa iubita socialista.Trebuie sa se stie ca in fiecare cubanez este un Fidel Castro si ca 11 milioane de Fidel Castro vor apara cu pretul vietii patria lor socialista Cuba:" Socialism sau moartea!", "Patria sau moartea!", " Vom invinge!" sunt consemnurile care insufletesc poporul cubanez in momentele atat de dificile prin care trec. Imperialismul capitalist nordamerican nu va reusi in incercarea sa de a nimici Revolutia Cubaneza, pentru ca alaturi de Cuba Socialista sunt miliarde de oameni solidari pentru cauza progresului si a Pacii.

Tarile socialiste reprezinta simbolul noului si acestea nu pot fi distruse, deoarece apara cauza progresului si a Pacii.

Astazi, Cuba Socialista este o transee, in timp ce poporul Cubanez se afla in primele linii de foc, aparand cu imense sacrificii cauza suprema a umanitatii. Socialismul, o lume noua si prospera, un viitor fericit, o societate fara clase, fara exploatarea omului de catre om! Nu pot decat sa strig cu voce puternica si din toat inima: "Traiasca popoarele eroice ale tarilor ce construiesc socialismul cu avangarda lor Partidele Comuniste!" "Traiasca solidaritatea mondiala cu tarile socialiste" pentru a nu fi amenintati si atacati de superputerile capitaliste imperialiste.

Vrem sa se termine pentru totdeauna blocadele economice, amenintarile si atacurile contra tarilor socialiste!

Trebuie sa difuzam progresul de dezvoltare stiintifica si tehnica a productiei, toate progresele sociale, realizarile economice, sociale, culturale si politice, nivelul de viata si bunastarea tarilor socialiste., pentru ca toata lumea sa stie ca socialismul este viabil si mereu in dezvoltare.

Avand in vedere nivelul atins de devoltarea stiintei si tehnicii, de fiinta umana in dezvoltarea inteligentei sale, este necesar ca toate aceste fiinte sa se bucure in mod egal de aceasta dezvoltare si sa se foloseasca egal de ea, in pace si prietenie.

Sa dispara pentru totdeauna de pe planeta noastra subdezvoltarea si saracia!!

Din anul 1926, fara incetare lupt pentru dreptate sociala. De atunci, mereu studiez pentru a-mi imbogati bagajul propriu de cunostinte. Sunt la zi cu tot ce este nou in stiinta si tehnica. Studiasem marxismul, socialismul stiintific, materialismul dialectic si istoric, stiinte naturale si o serie de alte stiinte. Sunt o fiinta umana in varsta de 90 de ani, cu 5 graiuri pe care le practic, cu o bogata experienta sociala. Am conceptie materialista asupra lumii: materia in miscare este din totdeauna si este vesnica in spatiu si timp infinit, nu a fost creata de nici un zeu sau divinitate. Miscarea este modul de existenta a materiei, nici unde, nicaieri si niciodata nu a existat materie fara miscare. Materia fara miscare este tot atat de inimaginabila ca si miscarea fara materie. Universul este infinit in spatiu si timp. El se afla in permanenta miscare si transformare. Ciclurile grandioase in care se misca materia desfasoara toata bogata diversitate a formelor de miscare a materiei. Materia si miscarea sunt indestructibile nu numai cantitativ, ci si calitativ. Nici unul din atributele materiei nu se poate pierde. Numic nu se pierde, totul se misca, se dezvolta si se transforma.

Lumea ideilor este lumea materiala transpusa si tradusa de mintea umana. Ideea nu este altceva decat materia transformata si tradusa de mintea omului. Dialectica este stiinta legilor generale ale miscarii atat a lumii exterioare cat si a gandirii umane, trecere de la ignoranta la cunoastere. Libertatea este intelegerea necesitatii, aceasta inseamna: recunosterea transformarii domniei obiective a legilor in natura si recunoasterea transformarii dialectice a necesitatii in libertate. Libertatea este una si indivizibila. Religiile sunt in inchipuirea omului, in mintea omului. Religia deformeaza realitatea, este nereala, nestiintifica, are influenta negativa asupra inteligentei omului, il dezechilibreaza mental devenind fanatic, iresponsabil, cade victima misticismului, vrajilor, credintei in lumea de apoi, ireala, il mentine in ignoranta.

Religia este cea mai eficace arma a superputerii capitaliste imperialiste pentru a domina, a exploata, a coloniza si a subjuga lumea.

Marele ganditor Karl Marx spunea ca "Religiile sunt opiumul popoarelor", iar discipolul sau V.I.Lenin, spunea ca: " Exploatatorii au nevoie de doua functii: Calai si Popi"

Stiinta si tehnica la gradul de dezvoltare actual, confirma in totalitate materialitatea lumii, materialismul dialectic si materialismul istoric, in mod stiintific, prin toate domeniile stiintelor cunoscute, care ne arata ca universul este infinit si etern. Sistemele solare sunt incluse in Universul infinit, exista in mod real, este materie in miscare si in permanenta transformare.

Unitatea lumii nu consta in existenta sa, adevarata unitate a lumii consta in materialitatea sa.

Nu constiinta oamenilor le determina existenta, ci dimpotriva, existenta lor sociala le determina constiinta. Sufletul este produsul creierului uman care gandeste. Odata cu moartea omului, sufletul inceteaza sa mai existe, ceea ce inseamna ca sufletul nu este vesnic, deci dupa moartea omului nu exista lume de apoi.

Deci, stiinta confirma si dovedeste in mod stiintific conceptia materialist dialectica despre lume, care combate in mod stiintific tot ce este nereal: teologia, conceptiile teologice, misticismuil, superstitia, spiritismul, religiile.

Criza generala economica si politica a sistemului capitalist perimat, anacronic, in agonie, reduce mereu numarul fortei productive active, cu toate consecintele sale tragice si dezastruoase: somaj, foamete, mizerie, in toata lumea, inclusiv in tarile capitaliste dezvoltate.

Traim epoca apogeului sistemului capitalist perimat si anacronic si a globalizarii saraciei in toate tarile capitaliste, inmultirii focarelor de razboi, amenintarilor cu razboi atomic.

Acum se pune cu hotarare problema salvarii intregii lumi exploatate, asuprite, subjugate.

Azi, pretutindeni este nevoie de un detasament de avangarda inarmat cu ideologia marxista, consecvent revolutionara, constient de rolul sau in lupta pentru a schimba lumea si a instaura dreptatea sociala - socialismul.

Partidul Comunist din Romania a fost afiliat la Internationala a-III-a Comunista, de la infiintarea sa din anu 1921. In cursul existentei sale in ilegalitate s-a confirmat ca un detasament de avangarda marxista, revolutionara a clasei muncitoare, constient, pregatit ideologic, insusindu-si temeinic conceptia materialista asupra lumii., devotat pana la sacrificiu, necrutand nici viata, modest, curajos, mereu in fruntea luptei pentru dreptate sociala, pentru progres social, pentru un viitor luminos de egalitate si bunastare a intregii omeniri, reunind toate fiintele umane exploatate din Romania intr-un trup si suflet indestructibile. Numai un astfel de partid poate sa isi indeplineasca misiunea istorica: Constient de rolul sau istoric de a conduce popoarele exploatate, masele populare la rasturnarea revolutionara a sistemului capitalist imperialist perimat si anacronic si a instaura dreptatea sociala, socialismul, prima treapta spre progresul social, al prosperitatii, spreviitorul fericit al societatii umane comunismul.

Asadar, PMR (PCR) trebuie sa devina o avangarda constienta, inarmat cu ideologia marxista consecvent revolutionara, cu conceptie materialista asupra lumii. Fiecare membru de partid sa fie pregatit ideologic, sa devina constient de rolul sau in lupta pentru dreptate sociala si progres social,de raspunderea deplina pe care si-o asuma, sa fie demn si vrednic.

Am convingerea ca PMR (PCR) isi va indeplini cu demnitate rolul sau istoric in salvarea societatii umane exploatate din Romania din situatia complexa, precara, dezastruoasa in care sa afla in prezent., va uni si va conduce toate fiintele exploatate din Romania, indiferent de culoare, grai, sex, varsta pentru rasturnarea sistemului capitalist si instaurarea dreptatii sociale in Romania.

Delegat la Congres Colonel ( r ) Micu Andrei, veteran de razboi, membru PCR din 1927, Voluntar al libertatii al Brigazilor Internationale ale armatei Republicii Spaniole.

Cuvantare pregatita pentru Congresul PMR(PCR) din 30 martie. Din cauza timpului inaintat nu s-a dat cuvantul.

Fiinte umane din lumea intreaga, exploatate, asuprite, indiferent de culoare, grai, sex si varsta, uniti-va! Pentru a instaura dreptatea sociala si bunastarea pentru toate fiintele umane din inrteaga lume!