Razboiul


de Eduardo Galeano
Traducere pentru GDS Sarah Colin, Coorditrad traducteurs bénévoles (*)
varianta in limba romana si comentariu Georgica Zbaganu Valcoreanu
Din nou, inegalabilul autor al Memoriei Focului lansează un pamflet incendiar la adresa lipsei de scrupule internaționale. La adresa celor care încearcă să ne convingă de utopia moralei și bunului simț, de obligativitatea noastră, a tuturor de a accepta fără crîcnire toate hotărîrile dictatorului mondial. (n.r.)
Aș fi tare curios sa aflu. Pe la mijlocul anului trecut, cind actualul razboi din Irak isi facea incubatia, G.W. Bush declara ca noi trebuie sa fim pregatiti sa atacam orice colt indepartat al planetei. Deci Irakul este un coltisor fara importanta al lumii. Bush crede ca civilizatia s-a nascut in Texas si compatriotii sai sint cei care au inventat scrierea ? N-a auzit el niciodata vorbindu-se de Biblioteca de la Ninive si de Gradinile suspendate ale Babilonului ? ( In ciuda acestui fapt, citiva dintre compatriotii sai trebuie ca au auzit, din moment ce au gasit de cuviinta sa subtilizeze Codul lui Hamurabi, n.t.) Si nici n-a auzit vreodata vreuna dintre povestile din O mie si una de nopti ?

Cine l-a ales presedinte al planetei? Pe mine nu m-a intrebat nimeni. Pe dumneavoastra v- a intrebat cineva? Am fi ales noi un presedinte surd? Un om incapabil sa asculte altceva decit ecourile propriei sale voci? Surd pentru vocile a milioane si milioane de locuitori ai planetei care strigau in gura mare pe strazi impotriva razboiului?

N-a fost capabil sa asculte nici sfatul prietnesc venit de la Gunter Grass. Scriitorul german a inteles ca tinarul Bush avea ceva de demonstrat tatalui sau si i-a recomandat mai degraba sa consulte un psihiatru decit sa atace Irakul. In 1898, presedintele William McKinley declara ca l-a auzit pe Dumnezeu insusi poruncindu-i sa ramina in Filipine pentru a civilza si crestina insulele. McKinley spunea ca a vorbit cu Dumnezeu pe culuoarele Casei Albe la un miez de noapte. Cu ceva mai mult de un secol dupa acest memorabil eveniment, Bush insusi declara ca Dumnezeu este de partea lui in lupta pentru cucerirea Irakului. Cind si unde a primit el ordinul Divin?

Si de ce Dumnezeu a dat ordine contradictorii lui si Papei?

Se declara razboi in numele comunitatii internationale si asa plina de razboaie si, ca de obicei, se declara razboi in numele pacii.

Nu este din cauza petrolului, ni se spune. Dar daca Irakul ar fi produs tartacute cine ar mai fi avut idea sa-l atace?

Bush, Dick Cheney, Si draga de Condolezza Rice sa fi renuntat intr-adevar la inaltele lor functii din industria petrolului? De ce aceasta incrincenare a lut Tony Blair impotriva dictaturii irakiene ? Nu cumva pentru ca in urma cu 30 de ani Saddam Hussein a nationalizat Irak Petroleum company cea englezeasca? ? Cite puturi spera Jose Maria Aznar sa-i fie repartizate la urmatorul partaj?

Societatea de consum, beata de petrol, a fost cuprinsa de panica in fata unui sindrom de abstinenta. Si in Irak elixirul negru este de cea mai buna calitate si cel mai abundent.

Intr-o manifestatie pasnica de la New York cineva aborda o pancarda prin care se intreba : De ce se gaseste petrolul nostru sub nisipurile lor?

Statele Unite au anuntat o lunga ocupatie militara dupa victorie. Generalii sai sint cei desemnati sa instaureze democratia in Irak.

Sa fie vorba de aceeasi democratie ca cea instalata in Haiti, Republica Dominicana si Nicaragua. Statele Unite au ocupat Haiti timp de 19 ani si au fondat acolo o putere militara care s-a terminat cu dictatura lui Francois Duvalier. Au ocupat Republica Dominicana pentru noua ani si au instaurat acolo dictaura lui Raphael Leonidas Trujillo. Au ocupat Nicaragua timp de 21 de ani si au fondat dictatura familiei Somoza. Dinastia Somoza adusa la tron de marinerii americani a durat o jumatate de secol pina cind a fost rasturnata de furia populara in 1979. Atunci presedintele Ronald Regan s-a urcat pe cal si a pozat in salvator al natiunii amenintate de revolutia Sandinista. Nicaragua, saraca intre sarace, detinea atunci in total cinci ascensoare si o scara mobila care nu functiona. Aceasta nu l-a impiedicat pe Reagan sa denute Nicaragua ca o amenintare; si in timp ce acesta vorbea, televiziunea arata o harta a SUA colorindu-se in rosu, pentru a demonstra invazia iminenta. Presedintele Bush a copiat discursul care a semanat panica si acolo unde Reagan spunea Nicaragua, el spune Irak.

Titluri de jurnal in zilele care au precedat razboiul: SUA este gata sa reziste unui atac. Vinzari record de benzi izolante si masti de gaz, pilule antiradiatii. De ce calaul este mai speriat decit victima? Numai din cauza unei isterii colective? sau pentru ca se teme presimtind conscintele actelor sale? daca petrolul irakian incendiaza lumea? Nu cumva actiunile sale sint cele mai adecvate vitamine pentru terorismul international, ( daca asa ceva exista independent de marile puteri, n.t.) ?

Ni se spune ca Saddam Hussein alimenteaza fanaticii Al Qaida. O crescatorie de corbi care sa-i scoata ochii ? Fundamentalistii islamici il detesta. O tara unde se vind filme de la Hollywood, unde multe licee predau limba engleza, unde majoritatea musulmanilor nu-i impiedica pe crestini sa-si poarte cruciulitele la git, si unde nu sint rare femeile care poarta pantaloni sau rochii mai indraznete, aceasta tara este satanica.

Nu exista nici un irakian printre teroristii care au atacat turnurile din New York. Erau aprope cu totii din Arabia Saudita, cel mai bun client al SUA. Ben Laden este el insusi saudit, acest personaj pe care satelitii-l supravegheaza fugind calare prin desert. Si aceasta tara care raspunde cel mai prompt cind Bush are nevoie de un cor de profesionisti.

Stiti ce a spus Presedintele Dwight D. Eisenhower in 1953? In 1953 acesta a spus ca razboiul preventiv a fost o inventie a lui Hitler. Si a mai spus : Cu siguranta ca nu voi acorda niciodata vreo atentie unuia care va veni cu o propunere asemanatoare.

SUA este statul care produce si vinde cele mai multe arme ale planetei. Sint, de asemnea, singura natiune care a atacat cu bomba atomica populatia civila. Si sint in permaneta in razboi, prin traditie.

Cine ameninta pacea universala ; Irakul?

Irakul este cel care nu a respectat rezolutiile ONU ? Bush le respecta, el cel care tocmai a dat cea mai spectaculara lovitura legalitatii internationale ? Israelul le respecta, tara aceasta specializata in a le ignora?

Irakul nu a respctat 17 rezolutii ONU iar Israelul 64. Bush va bombarda Israelul?

Irakul a fost devastat de razboiul din 1991 dus de Bush tatal si infometat de embargoul care a urmat. Ce arme de distrugere in masa poate ascunde aceasta tara distrusa ?

Israelul uzurpa teritoriile palestiniene din 1967, conteaza cu un arsenal de arme atomice care-i asigura intangibilitatea. Si Pakistanul alt aliat fidel, cuib notoriu de teroristi isi expune ogivele nucleare. Dar inamicul este Irakul care ar putea sa aiba arme atomice de distrugere in masa. Daca ar fi avut, precum Coreea de Nord care declara ca are, ar fi indraznit cineva sa atace Irakul ?

Si armele biolegice? Cine i-a vindut lui Saddam Hussein materia prima pentru fabricarea gazului toxic cu care au fost asfixiati kurzii ? Dar elicopterele cu care au fost imprastiate aceste gaze ?

Pe vremea razboiului impotriva Iranului si impotriva kurzilor Saddam Hussein era mai putin dictator decit in prezent ? De ce kurzii produc mila acum si nu mai inainte ? Si de ce kurzii irakieni sint mai demni de mila decit mult mai numerosii kurzi din Turcia pe care aceasta i-a sacrificat deja ? Rumsfeld, actual secretar de stat al apararii, anunta ca SUA va folosi gaze de lupta neletale in Irak. Sa fie aceleasi cu cele pa care le-a folosit Putin anul trecut la Moscova si care au omorit mai mult de 100 de ostatici din 300.

In timpul ultimilor zile, Natiunile Unite au acoperit cu o perdea Guernica lui Picasso pentru ca aceasta scenografie dezagreabila sa nu perturbe suavele sunete de clarinet pe cae le emitea Colin Powell. Ce dimensiune trebuie sa aiba cortina care acopera masacrul din Irak daca ar fi sa ne orientam dupa cenzura totala pe care Pentagonul a impus-o corespondentilor de razboi ?

Unde vor merge sufletele victimelor irakiene? Dupa reverendul Billy Gaham, asesorul religios al presedintelui Bush, Paradisul este mai degraba mic, masoara numai 1500 de metri patrati. Ghicitoare : care este tara care a cumparat mai toate biletle de intrare ? Si o intrebare finala pe care micul John o pune lui Taticu…


La Jornada : 19/03/03
Grano de Arena 184 informativo@attac.org
Pentru varinata in limba romana geomar@totalnet.ro

Nume:
Email:
Comentariu:
 
0){ $filecontents=join('',file($fname)); foreach(explode("",$filecontents) as $comment){ list($name,$email,$comentariu,$timestamp)=explode("/**/",strip_tags($comment)); if ($comentariu){ $comtime=strftime("%d/%m/%Y - %H:%M",trim($timestamp)); $strdate=$comtime['day'].'/'.$comtime['month'].'/'.$comtime['year']; ?> Nume: < >

Scris la: