Manifest asupra rćzboiului imperialist īmpotriva Irakului


Alan Woods ŗi Ted Grant London, February 6, 2003

Mobilizaži-vć īmpotriva rćzboiului ŗi capitalismului
Lupta īmpotriva imperialismului īnseamnć luptć īmpotriva capitalismului

Poate fi justificat acest rćzboi?

Farsa „inspecţiei" a fost dată la iveală. Nu s-a găsit nici o dovadă pentru acuzaţiile americane. Ultima echipă de controlori ONU spune că a distrus deja 95% din armele de nimicire īn masă deţinute de Irak. Dacă erau, ar mai fi rămas foarte puţine. Īn orice caz, după mai bine de 10 ani de sancţiuni economice, forţa militară a Irakului este mult redusă. Nu are nici o şansă īn faţa SUA, care deţine cel mai mare stoc de arme de distrugere īn masă deţinut vreodată de vreun stat īn īntreaga istorie.

De fapt planul de invazie a Irakului a fost pus la punct cu multă vreme īnainte de crăciun, adică īnainte de inspecţiile lui Blix. Devine evident că armele acelea nu au nici o legătură cu agresiunea americană. Problema centrală este schimbarea regimului – īnlocuirea lui Saddam cu o marionetă americană.

Blix şi echipa lui au rolul de provocatori. Irakienii au fost provocaţi īn mod repetat īn speranţa că ei vor răspunde prin forţă. Aşa ar fi apărut pretextul pentru īnceperea ostilităţilor. Bagdadul i-a acuzat de spionaj – şi probabil că aşa şi este. Scopul lor nu este acela de a opri războiul, ci acela de a găsi pretexte pentru el.

Mai recent, īncercarea de a numi agresiunea īmpotriva Irakului ca „război terorii" nu are şanse de succes. Nu există nici urmă de legătură īntre Irak şi Al Qaida. Pretenţia CIA de a fi descoperit o „celulă al-Qaida" īn nordul Irakului este ridicolă: Bagdadul nu mai conrolează de 12 ani zona aceea. Nimic de mirare, deoarece regimul de la Bagdad este laic şi a fost privit dintotdeauna cu ochi răi de fundamentaliştii islamici, (īncepīnd chiar cu ayatollahul Homeini!). Pe de altă parte un an şi jumătate, cīt a trecut de la 11 septembrie 2001 ar fi fost un timp suficient de a dezvălui implicarea Irakului īn atacul terorist. Totuşi aşa ceva nu s-a găsit. Printre presupuşii terorişti nu era nici un irakian, majoritatea erau saudiţi. Şi totuşi, Bush nu vrea să bombardeze Riadul, ci Bagdadul!

Război pentru democraţie

Al doilea argument este că războiul ar instaura democraţia īn Irak. Ideea imperialismului american care ar aduce democraţie poporului irakian ar fi comică dacă nu ar avea implicaţii atīt de serioase. Scopul lui Bush şi gaşca nu e de a aduce democraţie īn Irak, ci acela de a instaura un regim marionet㠖 aşa cum au făcut īn Afganistan – regim dependent de voinţa Washingtonului. Atacurile īmpotriva dictaturii irakiene din partea lui G. W. Bush sunt doar manifestări de ipocrizie. Bush şi Blair deplīng cu lacrimi de crocodil lipsa de democraţie īn Irak, dar nu o observă īn Arabia Saudită, unde nu se ştie de alegeri libere şi de libertatea presei, femeile nu au voie să conducă automobilul şi īn caz de adulter sunt ucise cu pietre iar hoţilor li se taie mīna. Ce să mai vorbim de democraţia din Turcia, celălalt pion american din zonă? Regimului burghez din Turcia īi pasă prea puţin de drepturile omului: mii de sindicalişti zac īn temniţe, deţinuţii sunt asasinaţi īn celule şi de douăzeci de ani se duce un război īmpotriva poporului kurd, soldat cu mii de sate distruse. Ei bine, acest regim se alătură cruciadei americane pentru democraţie īn Irak şi pentru drepturile kurzilor! Chiar şi ultimul detaliu ar fi suficient pentru a demonstra falimentul moral şi ipocrizia īntregii aventuri.

Argumentul că Saddam este un dictator feroce ar avea ceva greutate dacă nu ar fi la fel de adevărat că SUA şi Anglia ştiu asta de douăzeci de ani dar au continuat să īl sprijine şi să īl finanţeze chiar după ce au aflat că a folosit arma chimică īmpotriva kurzilor. De fapt mare parte din stocurile de arme chimice erau produse chiar de SUA şi Anglia, inclusiv cele de arme bacteriologice – bomba cu antrax!

Toată istoria secolului XX ne arată că imperialismul american nu a avut niciodată probleme cu dictatorii, cu condiţia ca aceştia să sprijine interesele americane īn zonă. Argumentul democraţiei nu are nici o valoare atunci cīnd este adus de aceşti domni. Sarcina de a-l răsturna de la putere pe Saddam trebuie rezolvată de poporul irakian şi de nimeni altul.

Problema naţională

Interesul poporului irakian nu intră īn calculele acestor domni. Nicăieri imperialiştii nu sunt prietenii popoarelor. Totuşi, uneori ei pot folosi aspiraţiile naţionale ale unor popoare – īn cazul acesta kurzii şi şiiţii – īn propriile scopuri – dar aceste popoare ar trebui să ştie să nu se bazeze pe bunăvoinţa imperialiştilor, idiferenţi la suferinţele lor.

Repetăm că atīt SUA cīt şi Marea Britanie nu au comentat oficial nicicum bombardarea civililor irakieni kurzi cu arme chimice īn anii '80, īn timpul războiului cu Iranul deşi presa vremii a protestat multă vreme. Comerţul cu arme īntre ei şi Saddam era prea lucrativ pentru a se īmpiedica īn asemenea fleacuri. Atīta vreme cīt ucidea iranieni sau kurzi de ai lui, Saddam era bun. Īn 1983, pe vremea lui Reagan, ministrul american de apărare Donald Rumsfeld l-a vizitat pe dictator la Bagdad, tocmai cīnd armata irakiană folosea gaze de luptă īmpotriva Iranului. Cam īn aceeaşi perioadă americanii l-au inventat pe Bin Laden şi Qaida , care erau foarte buni atīta vreme cīt se mărgineau la a ucide ruşi şi afgani de stīnga. Imperialismul american este vinovat de crearea acestor monştri pe care acum īi demonizează.

Īn 1990, cu un an īnainte de Războiul din Golf, amricanii i-au trimis lui Saddam motoare de elicoptere, 21 culturi de anthrax şi sute de tone de sarin – cel mai asasin gaz de luptă. Aveau informaţii despre Irak de la bazele lor AWAX din Arabia Saudită.

Americanii şi englezii nu pot pleda nici ignoranţa. Au ştiut despre crimele dictatorului. Exact pe cīnd asasina civilii kurzi la Halabja īn 1988 Londra a trimis un ministru la Bagdad pentru a negocia afaceri. După ce a omorīt 5000 de kurzi cu gaze toxice, Londra i-a dat un credit de 340 milioane lire sterline iar americanii īncă un miliard de dolari.

În decembrie 2002 americanii au confiscat documentul de 12000 de pagini trimis de guvernul irakia. Scuza era că acolo sunt „informaţii confidenţiale" şi că mai trebuie „puţin prelucrat". Aşa de bine l-au prelucrat īncīt la membrii nepermanenţi ai Consiliului de Securitate a ajuns un sfert din document. Motivul real era că au vrut să acundă documentele legate de cele 150 de firme americane, engleze, franceze şi altele care au furnizat Irakului tehnologia şi materiale de război nepermise – cum ar fi scandalul „super tunului" īn Anglia. Vor să ascundă urmele care ar dezvălui complicitatea dintre ei şi dictatorul de azi!

Aşa că protestele lor despre crimele Irakului sunt ipocrizie. Invazia planificată asupra Irakului nu are de a face cu democraţia sau drepturile omului. Este un exerciţiu de cinism. Merită reamintit că cei care au bombardat primii satele kurde au fost englezii īn anii '20 şi că īn 1919 Winston Churchill (pe atunci ministru de război) era partizanul declarat al utilizării armei chimice īmpotriva „triburilor necivilizate" – adică a kurzilor. Atunci a fost primul bombardament sistematic împotriva civililor din istorie!

Īn 1991, după īnfrīngerea irakiană populaţia şiită din sud a fost īncurajată să se revolte īmpotriva dictatorului. Dar, sub presiunea Arabiei Saudite, mare duşman al şiismului, americanii au stat deoparte şi au permis forţelor lui Saddam să īi măcelărească pe rebeli. Cum mai poate argumenta cineva că imperialiştilor le pasă de minorităţile naţionale din Irak?

Un război condus de americani de cucerire a Irakului nu va ajuta naţiunile oprimate din ţară. Ele vor fi manipulate şi folosite drept carne de tun, pentru a se reduce numărul pierderilor americane. După aceea vor fi abandonaţi şi trădaţi.

Să fie clar: este un act de trădare să prezinţi acest război ca pe un mijloc de a se ajunge la autodeterminarea kurzilor. Marele aliat al americanilor, Turcia, nu ar permite asta. Burghezia turcă va participa la el nu de dragul democraţiei sau al kurzilor, ci este mai interesată de cīmpurile petrolifere de la Kirkuk şi Mosul. Ankara a declarat de altfel oficial că dacă kurzii iau aceste zăcăminte ea va ocupa prin forţă partea kurdă a Irakului. Iar americanii vor sta şi se vor uita.

Apărăm dreptul kurzilor de a avea propria ţară. Problema e că asta se va putea face numai prin răsturnarea revoluţionară a regimurilor reacţionare de la Bagdad, Teheran şi Ankara. Nu poate exista soluţie pentru problema kurdă pe baze capitaliste. Kurzii trebuie să se unească cu clasa muncitoare din Turcia, Irak şi Iran īn lupta pentru putere muncitorească şi ţărănească. Numai pe baza unei federaţii socialiste ar fi posibilă şi crearea unei Republici Socialiste Kurde autonome, dotată cu cele mai largi drepturi – inclusiv acela de secesiune, dacă ei doresc.

Cei care argumentează că singurul mod de a se realiza autonomia kurdă este prin sprijinul activ al imperialismului īnşală lumea. E o politică criminală, care va duce şi pe şiiţi şi pe kurzi īntr-o īnfundătură. Şi nu numai pe ei.

 

Un război fără victime?

Cum imperialiştii anglo-americani au īntīlnit o rezistenţă neaşteptată la ei īn ţară, ei īncearcă să convingă opinia publică că toată afacera va fi o „lovitură chirurgicală" – dirijată exclusiv asupra ţintelor militare. Populaţia civilă nu va avea de suferit, ci va ieşi cu flori pe străzi spre a-şi īntīmpina eliberatorii. Ca de obicei, avem o prăpastie īntre propagandă şi realitate.

Deşi nu se prea scrie prin presă, aviaţia anglo-americană bombardează Irakul de zece ani. Anul trecut (2002) Regatul Unit a cheltuit 4 milioane lire sterline cu aceste activităţi. Īn urma embargoului – care a distrus economia unei ţări odinioară prospere şi a aruncat-o īn sărăcie şi disperare – au murit un milion de copii irakieni. Lui Bush nu īi ajunge. Se pregăteşte de un nou sacrifiu uman.

Evident că americanii vor cīt mai puţine pierderi – pierderi americane. Vor īncepe ca de obicei cu atacuri aeriene nimicitoare pentru a „īmblīnzi" (citeşte „spulbera") apărarea antiaeriană şi comunicaţiile irakiene, īnainte de a trimite soldaţi pe teren, ca o parte a unui plan de a izola conducerea irakiană īn zone mici. Planul se bazează pe 4 divizii americane şi una engleză. Planificatorii aveau două scenarii – atac īn ianuarie (nu s-a putut) sau īn partea a doua a lunii februarie. Enlezii au īn vedere brigaga 7'a blindată (şobolanii deşertului, cum le place să li se spună) şi īncă 200 de tancuri Challanger īmpreună cu trupe SAS.

Victimele civile ale agresiunii vor fi mult mai multe decīt se sugerează. Īn primele 48 de ore de la atac vor cădea peste Irak 800 de rachete de croazier㠖 dublu faţă de nuărul total de rachete lansat īn campania de 40 de zile din 1991. Flecăreala despre „bombe inteligente" nu merită luată īn considerare. Se ştie acum ce au făcut acele „bombe inteligente" īn Iugoslavia.

Un purtător de cuvīnt al Pentagonului a spus-o mai pe şleau: ei vor să distrugă Irakul „fizic, emoţional şi psihologic". Un strateg militar de-al lor, Harlan Ullman a declarat „Īn tot Bagdadul nu va fi nici o zonă sigură Lumea nu a mai văzut pīnă acum aşa ceva. (…)Veţi avea acelaşi efect simultan ca la Hiroşima, īn cīteva minute". Iar Bush declară că este gata să folosească arma nuclear㠄dacă va fi cazul". Iată faţă hidoasă şi brutală din spatele măştii de „democraţie umanitară".

Costul īn vieţi omeneşti va fio teribil. Un raport al Organizaţiei ONU pentru sănătate, citat de John Pilger īn The Daily Mirror, 29ianuarie, 2003 estimează c㠄cel puţin 500 000 de oameni vor avea nvoie de ajutor medical īn urma loviturilor directe sau indirecte". Cantitatea de moarte şi suferinţă va fi mai mare decīt cea produsă de bombardamente.

După războiul din 1991 aliaţii au lăsat īn urma lor cam 300 – 800 tone de uraniu 238 săsrăcit, īn obuzele antitanc. Consecinţele au fost oribile. Uraniul sărăcit cauzează cancer la sīnge, oase şi rinichi; după explozii rămīn nori de praf radioactiv care intră īn plămīni. Nu poate fi distrus. Mari zone din Irak sunt radioactive şi astăzi.

Pediatrii din Basra au raportat o creştere de 12 ori a procentului de leucemie la copii faţă de nivelul dinaintea războiului. S-a dublat numărul de malformaţii congenitale. D-au născut copii fără ochi şi fără creier, de aşa ceva nu se auzise pīnă īn 1991. Din cauza sancţiunilor monstruoase īmpotriva Irakului doctorii nu pot avea acces la aparatură performantă, la antibiotice şi alte medicamente.

Experţii americani ştiu foarte bine lucrurile acestea. Asta ne spune suficient despre sentimentele umanitare ale liderilor civilizaţiilor occidentale. Acum ei vor să mai experimenteze şi alte orori pe spinarea nefericiţilor irakieni.

Īn ultimele luni a fost o creştere bruscă a numărului de bombardamente asupra ţintelor irakiene. O creştere a misiunilor de bombardament īn „zonele interzise" de la nord şi sud cu 40%. Ca rezultat, apărarea antiaeriană de acolo este foarte slăbită. Acolo vor intra trupele străine. Am mai atras atenţia şi alte dăţi că războiul īmpotriva Irakului a īnceput deja.

Scrupulele SUA faţă de ONU nu au fost decīt o perdea de fum pentru camuflarea pregătirilor de război. De fapt războiul a şi īnceput.

Metode tīlhăreşti

Īn perioada degenerării Imperiului Roman, guvernarea era īn mīna unor īmpăraţi nelegiuiţi care se comportau ca nişte criminali. Aşa este şi acum īn SUA – reprezentanţii elitei conducătoare de la Washington sunt o bandă de infractori şi mafioţi care au adus cu ei morala lumii din care vin: morala crimei organizate. Morala junglei văzută de toată lumea cu cazul „Enron" se aplică acum īn vastul teren al politicii mondiale.

Indivizii la care ne referim sunt parveniţi ignoranţi, mărginiţi şi meschini, precum clasa pe care o reprezintă. Nu au fineţea vechilor patricieni – Roosevelt sau Kennedy. Īn trecut aceştia au făcut cam acelaşi lucru ca şi aceştia, dar mai meseriaş. Pumnul de fier era īnvelit īn mănuşa de catifea a diplomaţiei. Acum nu se mai simte nevoia mănuşii de catifea. Avantajul pentru noi este că din ce īn ce mai multă lume īncepe să īşi dea seama de natura adevărată a imperialismului. Liderii de azi ai imperialismului sunt oameni ai banului. Ei nu văd mai departe de contul lor īn bancă. Politica lor externă numerge mai departe de ameninţarea cu forţa şi folosirea forţei. Mulţi dintre ei ar trebui să fie la īnchisoare pentru malversaţiuni financiare. Nu, ei conduc „lumea civilizată". Iată spectacolul deplorabil al primului deceniu al secolului XXI.

Mafia politică de la Washington se comportă ca strămoşii lor, baronii tīlhari medievali. Ultimii erau mai limitaţi, căci nu aveau tehnologia de azi. Condotierii moderni au īn doare cel mai sofisticat armament de distrugere īn masă produs vreodată. Uneltele cu care fac ei afaceri sunt cinismul şi şantajul. Rup tratatele şi īşi īncalcă angajamentele fără să clipească din ochi. Declară război unei ţări care nu le-a făcut nimic şi apoi merg să se culce, avīnd conştiinţa īmpăcată. Iată cine conduce lumea!

Nu e īntīmplător că clica de la Washington e condusă de petrolişti. GW Bush este nu numai fiul tatălui său: mai este fondatorul companiei petroliere Arbusto Oil. Mai e şi un mare acţionar la Spetrum 7 Energy, altă companie petrolieră , şi a mai fost director la Harken Oil ans Gas. Vicepreşedintele Dick Cheney era preşedinte la Halliburton Industries şi e implicat īn Unocal, Exxon, Shell şi Chevron – cam la toate companiile de petrol. Să nu o uităm pe Condoleeza Rice. Ea a fost director la Chevron Oil şi Caspian Oil. E aşa de ataşată de afacerile cu petrol, că a denumit un tanc petrolier cu numele ei – Condoleeza! Să nu fim naivi! Calculele lor politice sunt influenţate de aceste legături pe care le au …

Aceşti tīlhari imperialişti căutau doar un pretext să atace. Deja companiile petroliere şi-au īmpărţit Irakul. Dacă īi mai lasă pe cei de la ONU să se joace, asta este numai pentru că mai au nevoie de ceva timp pīnă aduc toate trupele.

Desigur, orice clasă conducătoare istorică are nevoie de o ideologie pentru acţiunile sale. La finele Evului Mediu condotierii şi-au găsit o ideolgie īn scrierile lui Niccolo Machiavelli. Deşi actualilor ideologi le lipseşte fineţea marelui florentin, actualele prostituate ideologice au muncit din greu spre a justifica nejustificabilul – crucificarea Irakului.

Contradicţii īntre imperialist

Imperialiştii americani, care arată un dispreţ profund faţă de opinia publică internaţională sunt deocamdată izolaţi. Cu excepţia britanicilor, ceilalţi nu īi sprijină necondiţionat. Nu le pasă, īnsă: ştiu că această izolare este numai temporară, dubioşii lor „aliaţi" pot fi recīştigaţi printr-o combinaţie de mită şi şantaj. Deja oficialii americani au declarat că Rezoluţia ONU nr.1441 le dă baza legală a agresiunii, chia fără acordul Consiliului de Securitate. Cel mai probabil este că atacul va īncepe īnainte de finele lui martie; după aceea vor avea probleme cu căldura deşertului.

Īn aventura imperialismului american guvernul englez joacă un rol demn de dispreţ. Londra a trimis deja 40 000 soldaţi īn zon㠖 o treime din armata britanică. Tony Blair este căţelul Washingtonului, gata să sară să muşte cīnd īi comandă stăpīnul. Pretenţia ridicolă precum că Anglia este partener egal cu SUA nu o crede nimeni – nici măcar Blair. Dimpotrivă, situaţia de subordonat faţă de Washington denotă o situaţie de subordonare a Regatului Unit īn politica mondială. Politica lui Blair a redus Anglia īn situaţia de satelit al SUA. De ce să tratezi cu Blair cīnd ai putea trata direct cu stăpīnul?

Tabăra imperialistă este divizată de contradicţii. SUA, Franţa şi Rusia īşi dispută rolul de şef īn Orientul Mijlociu. Se ceartă acum pentru un mandat explicit dat de Consiliul de Securitate de a-l dezarma pe Saddam. Certuri fără importanţă. A trecut vremea fineţurilor diplomatice. Protestele venite de la Paris şi Berlin nu contează şi se vor potoli după atac. Deja ruşii şi-au schimbat tonul şi francezii şi-l vor schimba şi ei.

De fapt nici nu prea au ce face, doar nu o să meargă la război contra SUA! O acţiune unilaterală americană ara arăta impotenţa Consiliului de securitate (care şi-a cam trăit traiul, aşa cum s-a văzut īn 24 martie 1999, odată cu agresarea Iugoslaviei, GZ) şi ar arăta neputinţa Parisului şi a Moscovei. Puşi īn faţa faptului īmplinit, ruşii au ajuns la pace cu americanii: īi sprijină īn Irak contra petrol, bani şi mai multă īnţelegere īn Cecenia …

Aşa că ruşii au făcut ceva zgomot la īnceput dar la momentul adevărului fac o īntoarcere cu 180 de grade. Li se vor oferi ceva concesii pe sub masă, ca să-i răsplătească pentru deranj. Cu francezii e un pic mai complicat. Ei au propriile interese īn Irak şi vor să arate că mai īnseamnă ceva īn politica mondială. Dar şi ei pot īnţelege că dacă se opun prin veto īn Consiliul de Securitate, americanii vor ataca oricum şi ei, francezii vor fi īn această situaţie umiliţi (ceea ce e rău) şi fără contracte (ceea ce e şi mai rău).

Fără iluzii! Europenii nu sunt mai morali sau paşnici ca americanii, ci numai mai slabi. Ataşamentul lor la pace şi diplomaţie are o explicaţie: nu au dotarea militară a americanilor. SUA īşi croieşte drum cu coatele īn comunitatea internaţională impunīndu-şi dorinţele printr-o combinaţie de ameninţări, şantaj şi mită. Ca şi cum lumea din „Naşul" s-ar muta din film īn politica mondială.

Cum rămīne cu ONU?

Nimeni nu este mai orb decīt cel care nu vrea să vadă. Īn ciuda tuturor dovezilor din ultimii zece ani mai există naivi care cred īn „legea internaţională". Aceşti domni, bine intenţionaţi, vor să apeleze la ONU să facă pace.

Reformistul de dreapta Tony Blair sprijină făţiş imperialismul. Reformiştii de stīnga cer ca să nu se apeleze la forţă decīt īn urma unei decizii a Consiliului de securitate. Ei nu spun „Nu, războiului" ci „Nu războiului neacceptat de ONU". Aceiaşi domni au aclamat adoptarea rezoluţiei 1441 : după mintea lor era o victorie a păcii! Ei spun că rezoluţia 1441 nu vorbeşte de război, ci numai de „inspecţie" şi „dezarmare"! Ei au apelat la Saddam să coopereze cu Hans Blix, să dea o şansă păcii, bla bla bla..

Acei care au bătut toba pentru implicarea ONU au obţinut ce şi-au dorit. ONU a votat rezoluţia 1441 care, practic, īnseamnă cale liberă agresiunii! Īncă nu s-a uscat cerneala pe această rezoluţie că acei domni au īnceput o nouă campanie īn sensul că Saddam minte şi trebuie inspectat. La cīteva ore după adoptarea (unanimă!) a respectivei 1441 vine Bush şi ceartă părinteşte consiliul de securitate care pierde vremea cu discuţii sterile.

Iată cum au servit aceşti domni cauza păcii. Imediat după rezoluţia 1441 Bush a īnceput făţiş pregătirea atacului. Bush şi Blair au tot repetat că orice īncălcare a ei de Saddam va duce la un atac fără aprobarea Consiliului de Securitate. Chiar īnaintea votului de vineri care cferea dezarmarea Irakului, Bush a aprobat un plan pentru īnlăturarea lui Saddam.

Cearta despre rolul ONU nu a fost numai naivitate şi miopie, dar a făcut rău cauzei păcii. Votul din Consiliul de Securitate a devenit numai o perdea de fum, īn spatele căreia agresorii să poată aduce 200 de mii de soldaţi īn zonă.

De multă vreme, Lenin atrăgea atenţiei asupra miopiei politice a celor care credeau că Liga Naţiunilor poate īmpiedica războiul. O numea „bucătăria hoţilor". Ei, ONU a decăzut astăzi pīnă la nivelul la care decăzuse Liga Naţiunilor. Acolo unde ONU a intervenit, a avut un rol contrarevoluţionar – vezi Coreea sau Congo. La fel e şi cu Irakul.

ONU nu este un arbitru imparţial, ci vehiculul imperialismului mondial; un forum al puterilor capitaliste care ajung la īnţelegeri pe probleme secundare. Īn probleme esenţiale ONU nu are nici un cuvīnt de spus. Contrastul īntre impotenţa ONU īn Palestina – unde a dat rezoluţii pe care Israelul nu le respect㠖 şi apărarea agresiunii americane īn Irak este evident. ONU stă cu braţele īncrucişate pe cīnd Sharon măcelăreşte zilnic civili palestinieni neīnarmaţi. Iar Bush – devenit mare apărător al rolului ONU – nu se simte deranjat că de treizeci de ani Israelul scuipă pe toate rezoluţiile ONU. NU, Bush īl sprijină pe Sharon!

Ce concluzie reiese? Caracterul reacţionar al Organizaţiei Naţiunilor (ne)Unite şi atitudnea utopică a acelor stīngişti care apelează la ONU „să apere pacea".

Mai reiese că tot aşa cum nu poate exista un arbitraj īntre clase antagonice, tot aşa nu poate exista īntre naţiuni. Nu este eprmis ca socialiştii să īşi facă iluzii īn legătură cu asta. Condamnăm orice īncercare de a face ca soarta poporului irakian să depindă de intrigile de la ONU. Aşa nu vom face decīt să găsim o scuză războiului. Noi ne opunem atacării Irakului – cu sau fără binecuvīntarea Consiliului de Securitate.

Democraţie şi imperialism

Concentrarea puterii şi bogăţiei Terrei īn mīini tot mai puţine este o consecinţă ineluctabilă a stadiului de dezvoltare atins īn prezent de imperialism şi de capitalismul monopolist, cīnd o mīnă de monopoluri gigantice ţin sub control majoritatea mijloacelor de producţie.

Comerţul mondial este controlat de maximum 200 de corporaţii, majoritatea americane. Toate marile decizii ale lumii se iau de consiliile de administraţie ale acestor mastodonţi. Grupuscule de oameni, nealeşi de nimeni, responsabili īn faţa nimănui (decīt a propriilor acţionari) decid destinele naţiunilor. Ei decid dacă milioane vor munci sau vor fi şomeri, dacă vor avea ce mīnca sau nu, dacă vor trăi sau vor muri.

Comparată cu puterea lor, puterea guvernelor este nesemnificativă. Domnul GW Bush este preşedintele celei mai puternice naţiuni a lumii, dar īn realitate este numai o creaţie a acestor monopoluri, a căror interese el trebuie să le apere. El face aceasta īn mod conştient – deşi nu īntotdeauna inteligent – pentru că el īnsuşi este membru al clasei de baroni superbogaţi ai petrolului, baroni care constituie o pătură decisivă īn rīndul oligarhiei americane. Ultimele lui reduceri de impozite au fost, evident, īn favoarea celor bogaţi. De fapt 45% din sumele economisite de populaţie īn urma lor revin unui procent de 1% cei mai bogaţi din SUA.

Toată vorbăria despre democraţie este o perdea de fum īn spatele căreia aceşti 200 de domni vor să ascundă realitatea hidoasă a capitalismului monopolist care caută să domine lumea şi să oblige popoarele să i se supună.

Īn gura lui Bush şi Blair pīnă şi cuvīntul „democraţie" sună urīt: un sinonim al dictaturii băncilor şi marilor corporaţii; „pace" are ca sinonim dominarea militară a restului lumii de către SUA iar „umanitarism" īnseamnă intervenţie militară.

Īn epoca imperialismului, cuvīntul „imperialism" este lipsit de sens. Deciziile importante se iau īn afara parlamentelor, de conducerile marilor companii. Īn Anglia puterea a trecut dela Parlament la Guvern şi dela guvern la o mică clică de consilieri din jurul lui Blair pe care nu i-a ales nimeni. Īn SUA putereae īn mīna unei camarile din jurul lui Bush. Aşa este şi īn celelalte ţări pretind „democratice". Opinia publică este tratată cu dispreţ şi manipulată prin mass-media. Numai complexul militar-industrial şi marile companii petroliere contează. Dar se īntrevede o schimbare īn SUA. Marile manifestaţii antirăzboinice dela Washington şi San Francisco chiar īnainte de atac este un semnal pentru ce se poate īntīmpla.

Drepturile democratice sunt peste tot atacate iar aparatul de stat capătă noi puteri. Se dau mereu legi „antiteroriste" – legi care mīine pot fi folosite īmpotriva activiştilor sindicali sau de stīnga. Sub pretextul „luptei īmpotriva terorii" se limitează drepturile democratice şi se votează mari sume de bani pentru serviciile de securitate, acre şi-au demonstrat inepţia īn 11 septembrie 2001, dar a căror activitate nu īndrăzneşte nimeni să o pună sub semnul īntrebării. Tratamentul bestial al prizonierilor de la Guantanamo arată cruzimea calculată a imperialiştilor americani. Torturarea sistematică, umilirea şi supunerea la tratamente barbare a prizonierilor, īncă nejudecaţi o dovedesc cu prisosinţă. Toate sunt acceptate fără mustrări de conştiinţă de „presa liberă" pentru că se presupune că prizonierii ar fi terorişti.

Trebuie să luptăm cu toate puterile īmpotriva restrīngerii drepturilor democratice, īn primul rīnd dreptul la grevă, la protest şi demonstraţie – pentru ele mişcarea muncitorească a luptat zeci de ani şi s-au cīştigat cu greu, īnvingīnd rezistenţa aceloraşi capitalişti care acum se pretind a fi „adevăraţi democraţi". Īn realitate, elita cea bogată a fost īntotdeauna duşmana democraţiei şi au tolerat-o distorsionată şi emasculată numai īn urma presiunilor maselor. De aceea mişcările muncitoreşti nu trebuie să accepte sub nici o formă vreo restricţie īn numele aşa numitului război īmpotriva terorii. Noi suntem interesaţi īn lărgirea drepturilor democratice deoarece creează condiţii mai bune clasei muncitoare pentru schimbarea societăţii. Suntem īnsă conştienţi că nici un asemenea drept nu este īn siguranţă atīta vreme cīt pămīntul, băncile şi marile corporaţii rămīn monopolul privat al unei oligarhii de bogătani.

Propagandă şi diplomaţie

Este un fapt că orice război este precedat de o avalanşă propagandistică destinată să justifice agresiunea şi să ameţească opinia publică prin demonizarea adversarului vinovat, īn intenţia propagandei, de declanşarea conflictului. Este necesar să īncercăm să vedem prin perdeaua de fum a frazelor sforăitoare ce manevre diplomatice se fac, ce interese intră īn joc.

Probabil că niciodată īn istorie nu a existat o aşa de mare manipulare a ştirilor ca azi. Niciodată cuvīntul de „libertate a presei " nu a fost mai gol de conţinut. Mas-media este mobilizată să sprijine războiul. Īn SUA presa a fost īntotdeauna controlată şi manipulată de corpul de presă al Casei Albe, care acum a ajuns să fie un aparat impresionant. Cīnd va īncepe bubuitul tunurilor chiar şi vocile care īşi exprimă īndoiala vor fi reduse la tăcere.

Īn epoca imperialismului este inutil să sperăm că presa şi mass media va putea fi independentă. Īntr-o situaţie īn care marile ziare sunt īn proprietatea unui număr mic de baroni ai mass-mediei, ideea de libertate a cuvīntului pentru editorialist nu poate evoca decīt un zīmbet cinic. Acelor ziare care oferă un fel de jumătate de opoziţie pe probleme neimportante fac acest lucru numai pentru că la momentul adevărului va fi nevoie de ele să fie de partea capitalismului şi imperialismului pe teme īntr-adevăr importante.

Este datoria muncitorilor avansaţi să studieze mendrele diplomaţiei şi să īncerce să deceleze adevăratele interese de clasă apărate de guvernele lor. Să nu uităm niciodată că principalul duşman este propria noastră clasă conducătoare şi īn nici un caz să nu credem că burghezia susţine cauza păcii sau a democraţiei īn vreo parte a globului.

Dacă acceptăm conducerea burgheziei īn politica internaţională vom ajunge logic la acceptarea dictaturii ei şi īn politica internă. Politica externă nu este decīt extinderea politicii interne. Războiul este continuarea politicii externe normale prin alte mijloace. Nu avem o politică pentru timp de pace şi alta, diferită, pentru timp de război. Şi pe timp de pace şi pe timp de război să ne opunem „şefilor" burghezi şi statului lor şi să luptăm pentru apărarea intereselor şi independenţei clasa muncitoare clasei muncitoare şi a organizaţiilor sale.

Reformiştii vor īncerca să ne convingă că pe vreme de război lupta de clasă trebuie oprită de dragul „interesului naţional" şi că trebuie să ne „sprijinim trupele". Un truc cinic. Guvernele vor tăia din fondurile sociale pe motiv c㠄nu sunt bani". Nu avem bani să plătim spitalele, profesorii, pompierii, nu avem bani să construim case, spitale şi şcoli. Dar avem bani să facem bombardiere şi rachete de croazieră cu care să omorīm oameni, avem bani să invadăm Afganistanul şi Irakul şi, mai ales, avem bani să plătim corporaţiilor parazite şi acţionarilor lor …

Nu avem nimic comun cu cei ce propovăduiesc colaborarea de clasă, fie ea pe timp de pace sau de război. Vom spune adevărul verde īn faţă muncitorilor: acest război este īn interesul baronilor petrolului, a complexului militar industrial şi al imperialismului american. Este īmpotriva intereselor clasei muncitoare şi al popoarelor lumii.

Despre trupe? Li se cere să facă un lucru de ruşine: să-şi verse sīngele spre profitul baronilor petrolului şi fabricanţilor de arme. Interesele soldaţilor pot fi apărate doar printr-o luptă implacabilă īmpotriva militarismului şi imperialismului. Aceasta este prioritatea de acum a mişcării muncitoreşti mondiale.

Numai clasa muncitoare din toate ţările nu are nici un interes īn războaie şi īn oprimarea altor popoare. Capitalismul produce imperialism şi luptă pentru pieţe, materii prime şi sfere de influenţă. Capitalismul duce implacabil la război. Nu se poate luptă īmpotriva războiului fără luptă pentru depăşirea capitalismului.

Capitalismul īnseamnă război

A aborda tema războiului dintr-un punct de vedere pacifist sau sentimentaloid este o pierdere de timp. Ca şi cum te-ai duce la un doctor care, īn loc să te trateze, īncepe să plīngă de mila ta. Te bucuri puţin, dar e improbabil ca tratamentul să te faci sănătos.

Pentru a putea lupta īmpotriva războiului trebuie mai īntīi găsite cauzele lui, iar asta nu e posibil decīt dacă găsim interesele de clasă din spatele lui. Lenin a spus de mult : capitalism = război. Acum ecuaţia este mai adevărată ca atunci cīnd a fost scrisă. Criza generală a capitalismului se exprimă prin instabilitate generală: economică, politică şi militară.

Nici ONU şi nici apelurile la pace nu īmpiedică războaiele. Ele se īmpiedică prin mobilizare de masă şi prin luptă revoluţionară īmpotriva capitalismului şi imperialismului. Īn ciuda schemelor Pentagonului, conflictul ce va să īnceapă poate produce surprize. Planificatorii Pentagonului mizează pe un Blitzkrieg. Pariază pe ocuparea rapidă de capete de pod care vor fi aoi folosite pentru pătrunderea forţelor aliate mai adīnc īn ţară.

Motivele sunt clare. SUA e presată de vecinii Irakului, mai ales de Arabia Saudită, să termine afacerea cīt mai repede şi cu minimum de pierderi civile. Masarea unui mare număr de trupe americane īn zonă este un motiv de īngrijorare pentru regimurile pro-occidentale din orientul mijlociu care se tem de reacţia maselor.

Casa albă şi Departamentul de Stat vorbesc despre o „tranziţie lină" de la atac la ocuparea unor părţi din ţară. Ei par siguri de ei – poate prea siguri. Dar ecuaţia războiului este plină de imponderabile, nimeni nu poate prezice sigur ce are să fie. Napoleon a arătat de mult că războiul este cea mai complicată ecuaţie. Nu putem prezice de exemplu morala armatei şi a poporului irakian. Nu e clar pīnă unde vor fi dispuşi să lupte pentru regimul actual. Totuşi, irakienii vor lupta un război defensiv, nu īn Kuweit, ci īn propria ţară. Īl urăsc pe Saddam, dar şi pe americani. A doua parte a ecuaţiei poate duce la surprize neplăcute pentru invadatori.

Nu va fi o treabă simplă să ocupi o ţară ca Irakul. Unii generali īnţeleg asta. CIA are rezerve serioase de asemenea. Dacă americanii nu au īnaintat īn 1991 spre Bagdad, nu au făcut-o din motive sentimentale; ci din calcule politice. Acum 12 ani Dick Cheney argumenta că invadarea Irakului ar fi periculoasă. Poate că ştia ceva. E adevărat, armata irakiană s-a dezintegrat repede atunci. Dar acum e ceva diferit. Dacă se ajunge la lupte de stradă la Bagdad, pierderile americane ar putea fi ridicate. Irakienii se vor apăra pe propriul teren. Saddam şi clica lui vor lupta pentru supravieţuire – biologică, nu la putere. Şi, deşi irakienii nu au armele de distrugere īn masă atribuite lor de Bush, poate că le-o mai fi rămas cīte ceva cu care să cauzeze pierderi considerabile agresorilor.

Asta nu īnseamnă că SUA vor fi īnfrīnte īn Irak. Superioritatea militară estre colosală; victoriamilitară este sigură, nu este sigur preţul ei. Pot apărea şi alte surprize neplăcute. Īn Iulie 2002, īntr-un exerciţiu de război numit „Millenium Challenge" – care a costat 250 milioane de dolari, cel mai mare joc militar al tuturor timpurilor – trupele combinate americane au fost folosite īmpotriva lui „Saddam" – Paul Van Riper, un general īn rezervă, care conducea oastea celor răi. Rezultatul – armata americană a „pierdut" 15 nave de luptă şi au fost „ucişi" – cu cerneal㠖 peste 1000 de militari. Apoi exerciţiul a fost oprit.

Mai e problema moralului trupelor anglo-americane. Nu va fi un război popular acasă, nici la Londra şi nici la Washington. Chiar unii ofiţeri NATO şi-au exprimat dubii despre el. 65% din piloţii britanici se opun războiului. Dacă pierderile aliate vor fi mai mari decīt cele prevăzute, aceasta ar afecta serios moralul nu numai al trupelor, ci şi al populaţiei americane. Jocul lui Bush e riscant – şi e posibil ca el să fi calculat greşit.

După victorie, de-abia atunci vor īncepe adevăratele probleme politice. Adesea războaile s-au terminat cu revoluţii. Monstruozitatea agresiunii actuale va avea sigur efecte neprevăzute. Va urma o perioadă de haos īn Irak şi īn zonă. Regimurile pro-occidentale din Egipt, Iordania şi Arabia Saudită sunt neliniştite de faptul că războiul i-ar putea scoate pe oameni īn stradă şi ar răsturnade la putere aceste regimuri corupte detestatede populaţie. Aşa că ei speră (degeaba) că nu va fi război.

Muncitorii şi tineretul din statele arabe se mobilizează īmpotriva imperialismului; totuşi, nu ajunge. Īn ultimii 50 de ani potenţialul enorm al popoarelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a fost irosit de regimuri burgheze corupte, marionete ale imperialiştilor. Sacrificiile imense ale popoarelor pentru a-şi căpăta independenţa nu au dus la nimic. Lumea arabă este mai dependentă de imperialism azi decīt oricīnd. Se apropie vremea schimbării! Revoluţia antiimperialistă va putea īnvinge dacă se transformă īn revoluţie anticapitalistă a muncitorilor şi ţăranilor arabi, pentru răsturnarea de la putere a regilor, latifundiarilor şi capitaliştilor arabi.

Enormele resurse ale acestei arii vor putea fi folosite în interesul popoarelor numai prin crearea unei federaţii socialiste a ţărilor din Orientul mijlociu şi Nordul Africii. Balcanizarea lumii arabe a făcut-o īn trecut neputincioasă şi lipsită de apărare īmpotriva imperialismului. Revoluţia socialistă va şterge graniţele artificiale care separă o sută de milioane de oameni cu aceeaşi limbă, istorie şi cultură. Numai o reoluţie socialistă va putea rezolva problemele palestinienilor, evreilor, kurzilor, copţilor, druzilor, berberilor şi a celorlalte populaţii din regiune. Capitalismul nu a dat popoarelor de aici nimic; numai socialismul le mai poate salva.

Mai īntīi tunuri şi apoi pīine

Aşteptarea nu e bună pentru afaceri. Pe măsură ce tendinţa spre război devine irezistibilă, bursele scad. Cresc preţurile la ţiţei, şi vor mai creşte. Investitorii devin nervoşi. Şomajul va mai creşte şi el. Se amīnă visul unei revigorări economice. Criza īnseamnă şi mai puţini bani la buget. Cheltuielile de război vor fi plătite deci prin scăderi ale procentelor de buget planificate pentru sănătate, asigurări sociale, īnvăţămīnt : prin reducerea cheltuielilor publice. Vom simţi pe pielea noastră ce īnseamnă asta. Dacă ne vom plīnge, răspunsul va fi „Trăim vremuri grele. Trebuie să facem sacrificii īn interesul naţional". Adică al băncilor şi corporaţiilor transnaţionale. Ni se va spune că bogăţia unei naţiuni nu este nelimitată. Va trebui să fim patrioţi şi să strīngem puţin cureaua. Totuşi, profiturile celor bogaţi sunt sacre. De ei nu ne putem atinge! „Timpurile grele" vor fi pentru sărăcime. Adic㠄tunurile īnaintea pīinii". Ameninţarea teroristă este o scuză comodă. SUA s-au angajat īntr-o cursă colosală de reīnarmare. Pentru asta trebuie bani. Aşa că argumentul „nu sunt bani" pentru nevoile oamenilor este fals.

Dreapta ne acuză pe noi, marxiştii, că vrem să lăsăm naţiunea fără apărare. Fals. Nu suntem pacifişti şi ştim că e nevoie de armată. Dar nu de acest fel de armată. De o armată care să apere interesele poporului. Actualele armate ale ţărilor imperialiste nu au rol de apărare, ci de jaf şi de a aduce profit negustorilor de arme. Ele generează o birocraţie parazită care suge din ce īn ce mai mult din averea creată de masele muncitoare.

Războiul din Golf din 1991 a costat Marea Britanie īntre 2,5 şi 3 miliarde de lire sterline. Pe atunci Anglia a reuşit să plaseze cea mai mare parte a notei de plată aliaţilor. Acum Gordon Brown, cancelarul trezoreriei britanice, a pus de o parte 1 miliard de lire sterline pentru viitorul conflict. Experţii au calculat īnsă că, dacă războiul se prelungeşte, cifra ar putea ajunge la 5 miliarde. Ca să avem idee de priorităţile lor, cu aceşti bani s-ar putea uşor ajunge la mult visatul 7% din buget cheltuit pentru sănătate.

De la sfīrşitul celui de al doilea război mondial SUA au cheltuit 19000 miliarde de dolari pe īnarmare. Dacă īn viitorii 2000 de ani vom cheltui zilnic 26 milioane de dolari, īncă nu am ajunge la suma de care am scris. Banii astfel cheltuiţi ar fi fost suficienţi pentru a īmbunătăţi nivelul de viaţă al īntregii omeniri. Numai acest detaliu şi ajunge pentru a īnţelege īn ce hal de putreziciune a ajuns capitalismul īn perioada aceasta a senilităţii lui.

Militariştii nu vor să apere naţia, ci să creeze un aparat monstruos destinat viitoarelor războaie cu rivalii capitalişti. Războiul este o consecinţă legică a capitalismului. Pentru īnarmarea generalilor cu jucăriile lor costisitoare vor plăti muncitorii şi clasele mijlocii, fără a fi īntrebaţi. Dar această maşinărie s-a dovedit ineficace la 11 septembrie 2001 şi de atunci s-a angajat īn activităţi care, departe de a reduce ricul terorismului, l-au crescut.

Război īmpotriva terorii? Ce faci cu bomba atomică şi bombardiere īmpotriva unui grup de fanatici īnarmaţi cu bricege şi cuttere de tăiat hīrtie?

Agresiunea neprovocată împotriva Irakului nu are nimic de a face cu „războiul īmpotriva terorii". Are de a face cu ambiţia SUA de a obţine controlul total asupra petrolului din lume. Sigur că suntem contra lui.

Nici un ban, nici un soldat, nici un glonţ pentru războiul imperialist din Irak! Nu – cheltuielilor militare. Ce propunem īn schimb? Cheltuirea banilor pe proiecte sociale utile: case, şcoli, spitale, pensii!

Pentru naţionalizarea imediată a industriei de armament şi confiscarea profiturilor fabricanţilor de arme!

Pentru naţionalizarea şi planificarea economiei!

Împotriva imperialismului, militarismului şi a capitalismului!

Este sigur că războiul acesta nu este decīt īn interesul imperialismului şi al companiilor petroliere din spatele clicii de la Casa Albă. Chiar īn SUA lucrurile sunt mai complicate decīt crede GW Bush. Dacă armata va avea pierderi serioase, ce brumă de sprijin popular este acum pentru război se va evapora. Succesele electorale ale republicanilor se vor īntoarce īmpotriva lor. Nu e nici acum entuziasm īn SUA pentru război, ci numai o acceptare placidă a necesităţii lui. Şi nu s-a tras īncă primul foc.

Īn alte ţări opinia publică e īmpotriva războiului. Īn Anglia, īn afara clicii din jurul lui Blair (care a pierdut simţul realităţii) nu prea e sprijin pentru agresiune. Īn majoritatea ţărilor europene opoziţia e făţişă. Ne aşteptăm la creşterea unei serioase mişcări antirăzboinice.

Orice socialist, orice muncitor conştient, orice sindicalist, orice tīnăr care vrea să lupte pentru o viaţă mai bună să se implice īn mişcarea īmpotriva acestui război imperialist nedrept, de jaf şi cotropire. Trebuie creată o bază de masă cīt mai largă īmpotriva lui. Să ne opunem războiului imperialist din Irak prin orice mijloace.

O prioritate este formarea de comitete antirăzboinice īn fiecare oraş, unde să intre sindicalişti, socialişti, comunişti, tineri activişti, studenţi, imigranţi, oricine este dispus să militeze.

Să ne unim pentru a organiza o campanie de masă īmpotriva războiului cu demonstraţii, pichetări, manifeste oriunde, īn şcoli şi universităţi şi fabrici. Să facem auzită vocea poporului!

Să denunţăm orice īncercare a imperialismului de a folosi facilităţile altor ţări īn opera lor criminală! Campania īncepută īn Belgia pentru a explica folosirea porturilor īn scopuri agresive este un exemplu care ne poate mobiliza. Iniţiativa Uniunii Studenţilor Spanioli de a chema la o luptă internaţională a studenţilor īmpotriva războiului trebuie sprijinită şi popularizată!

Īn primul rīnd să īncercăm să obţinem sprijinul sindicaliştilor. Fiecare sindicat trebuie să dea rezoluţii īmpotriva războiului. Unde e posibil, am putea pune problema unei greve īmpotriva războiului. Problema ar trebui pusă pe lista celor ce trebuie avute īn vedere de centralele sindicale. Dacă ştim ce şi cum să spunem, muncitorii vor fi cu noi. Deja doi mecanici de locomotivă din Anglai au refuzat să facă un transport de armament spre Golf. Să-i popularizăm! Să sperăm că atritudinea muncitorilor faţă de război va ieşi din pasivitate.

Să luptăm īmpotriva războiului, dar folosind mijloace şi tactici corecte: tactica muncitorească, politica socialismului şi internaţionalismului cu perspectiva transformării socialiste a societăţii īn ţară şi īn lume.

Să ne opunem războiului acesta criminal!

Jos cu imperialismul şi capitalismul

Nu – războiului! Da – luptei de clasă!

 

Tipăreşte-l, distribuie-l şi popularizează-l īn şcoli, universităţi, manifestaţii antirăzboinice! Semnează-l şi fă-i şi pe alţii să īl semneze ! Spubneţi-ne cum decurge mişcarea la voi ! Cotactează-ne la

contact@marxist.com.

Manifestul a fost semnat deocamdată de:

Socialist Appeal (Britain) Editorial Board

El Militante Editorial Board (Spain)

The Struggle Editorial Board (Pakistan)

Asian Marxist Review Editorial Board

Sosialistiki Ekfrasi Editorial Board (Greece)

Der Funke Editorial Board (Austria)

Ezker Marxista Editorial Board, Basque Country (Spain)

S?n?f Mücadelesinde Marksist Tutun. Editorial Board (Turkey)

Falce Martello Editorial Board (Italy)

Socialist Appeal (USA) Editorial Board. Journal of the Workers International League

Socjalizm.org Polish Marxist website.

L'Humanité Editorial Board (Canada)

Socialistisk Standpunkt Editorial Board (Denmark)

La Riposte Editorial Board (France)

Socialisten Editorial Board (Sweden)

Militante Editorial Board (Mexico)

Vonk Editorial Board (Belgium)

Der Funke Editorial Board (Germany)

www.1917.com Editorial Board (Russia)

Pobunjeni Um Editorial Board (Yugoslavia)

Fundacion de Estudios Socialistas Federico Engels (Spain)

Pakistan

Manzoor Ahmed, Member of Parliament for the Kasur II Constituency.

Britain

Nigel Pearce, Vice-Chairman of the National Union of Miners (NUM) Yorkshire area.

Des Heemskerk, AMICUS/AEEU Media - campaigns officer, personal capacity.

Spain

Miriam Municio, General Secretary, on behalf of the National executive committee of the Sindicato de Estudiantes.

Austria

Eva Nesensohn, chairwoman Young Socialists Vorarlberg and NEC Young Socialists Austria

Ina Ratzenböck, NEC Young Socialists, Austria

Greece

Stelios Dafnis Member of the Executive Committee of Athens Trade Council.

Tsitonis Takis Member of Executive committee ofArchaeological places Workers Union.

Dimarogonas Dimos Member of Executive committee of Greek Federation of Union in Culture Ministry

Italy

Claudio Bellotti (National Executive Committee of Partito della Rifondazione Comunista)

Alessandro Giardiello (National Central Committee of Partito della Rifondazione Comunista)

Dario Salvetti, Elisabetta Rossi, Jacopo Renda, (National Committee of Giovani Comunisti)

Paolo Brini (Regional Executive Committee Fiom-Cgil, Emilia Romagna)



Nume:
Email:
Comentariu:
 
0){ $filecontents=join('',file($fname)); foreach(explode("",$filecontents) as $comment){ list($name,$email,$comentariu,$timestamp)=explode("/**/",strip_tags($comment)); if ($comentariu){ $comtime=strftime("%d/%m/%Y - %H:%M",trim($timestamp)); $strdate=$comtime['day'].'/'.$comtime['month'].'/'.$comtime['year']; ?> Nume: < >

Scris la: