1 MAI 2001.

 

Nici īn acest an ziua de 1 Mai nu este sarbatorita īn Romānia. Nici de catre social-democratii la putere, nici de catre sindicate, aflate īn pact social cu guvernul si īn asteptarea promisiunilor identice ale fiecarei echipe care ajunge la conducere, nici de catre autointitulatele partide de stānga. Acestea din urma sunt false, oscilānd īntre stalinism si social-democratie si astfel dezmintind si respingānd o identitate de stânga; din acest motiv unele au decazut (ca Partidul Socialist al Muncii, care nu a intrat, pentru a doua oara, īn Parlament; iar scorul minuscul obtinut reflecta inteligenta politica a electoratului de stānga, care a sanctionat īnfatisarea tārātoare a acestui partid) īn timp ce altele (ca Partidul Socialist Muncitoresc Romān, Partidul Socialist Romān, Partidul Muncitoresc Romān...) au fost de la īnceput niste simulacre menite sa pacaleasca, sa dezorienteze, sa anihileze vointa de activism si sa fragmenteze masele muncitoare.

Grupul marxist Rezistenta a scris despre si a cautat sa impulsioneze, īn fiecare an pāna acum, sarbatorirea zilei de 1 Mai. Anul acesta el a redactat urmatorul manifest difuzat pe internet.

Grupul marxist Rezistenta, Asociatia Antifascistilor din Romānia, Asociatia pentru Emanciparea Muncitorilor, care actioneaza pentru crearea constiintei de clasa proletare īn România, īsi exprima solidaritatea cu īntreaga lupta internationala īmpotriva militarismului, pentru pace, pentru drepturi politice si sociale egale, pentru echilibrul ecologic si dezvoltarea umana a tuturor oamenilor de pe glob.

 

 

1 MAI 2001.

I Mai este ziua solidaritatii internationale a celor ce muncesc. Este ziua simbol al luptei maselor exploatate si dominate, pentru drepturi sociale.

In acesti ani īn care au loc pe plan mondial si avāntul tehnologic dar si accentuarea decalajelor si polarizarii, a somajului si fenomenelor infractionale, ca si apararea celor puternici si bogati de ceilalti prin ziduri īnalte de protectie privata si "drepturi" discriminatorii, exista si un bombardament ideologic, extrem de bine pus la punct, de legitimare a acestor situatii. Eficienta acestui bombardament ca si a strategiilor politice de temporizare si pacalire este īnsa mereu trasa īn jos de viata reala.

Deocamdata o buna parte a populatiei, si īn România, este dezorientata, amortita si īnfricosata.Ea primeste pasiva mesajul ideologic dominant, telenovelele si spectacolul politic, asemenea copiilor dependenti de lumea celor mari sau a batrānilor izolati īn mica lor comoditate si nefericire.

Un asemenea comportament este complice la exploatare si dominatie. Rezultatul sau nu este benefic, īn ultima instanta, decāt pentru cei putini care profita de pe urma capului plecat al celor multi. Si totusi masele exploatate si dominate īnvata din loviturile primite, cu toata comparatia "linistitoare" cu situatii mai groaznice.

Noi nu avem īn vedere o lupta abstracta īmpotriva capitalismului.Si nici nu ne amagim. Deocamdata alternanta la putere cāstiga timp pentru pastrarea actualelor relatii sociale. Iar pentru ca integrarea europeana (dar īntreaga clasa politica echivaleaza integrarea europeana cu integrarea īn N.A.T.O., īn ideea ca oamenii sa spere ca si integrarea īn N.A.T.O. ar avea urmari pozitive asupra vietii lor) va aduce schimbari īn bine īn planul legislatiei, al reducerii discriminarilor, al īmbunatatirii cel putin a unor situatii explozive, si pentru ca si autoritatile romānesti urmaresc aceasta integrare, reactiile de opozitie a populatiei fata de capitalism sunt firave, indirecte si bazate pe o slaba constiinta de clasa.

Dar opozitia fata de rezolvarea militarista a conflictelor, lupta īmpotriva dezechilibrelor ecologice create de relatiile economice capitaliste, lupta īmpotriva discriminarilor de orice fel, lupta pentru drepturi politice si sociale reale si egale si la nivelul tarii si la nivelul globului, sanctionarea prompta a oricaror forme de īnselare a opiniei publice constituie manifestari concrete ale luptei împotriva capitalismului.

Aceste manifestari sunt vitale daca masele vor cel putin sa-si pastreze cuceririle de pāna acum. Iar lupta īmpotriva cauzelor polarizarii, a discriminarilor,a decalajelor, a militarismului si a deteriorarii conditiilor ecologice, a pierderii sensului vietii de catre foarte multi oameni este singura eficienta si nu poate sa fie decāt internationala. Cei exploatati si dominati se integreaza īn aceasta lupta odata cu faurirea, de catre īnsasi logica relatiilor capitaliste, a caracterului international al civilizatiei si al raporturilor economice, sociale, politice.

Dar nu este cazul ca masele sa astepte eliberarea lor de exploatare si dominatie de catre logica īnsasi a relatiilor capitaliste. Caci aceasta logica poate duce la o barbarizare accentuata a vietii sociale, daca nu i se contrapun initiative si actiuni eficiente ale celor exploatati si dominati din întreaga lume.

Sa depasim iluzia ca izolarea ne-ar apara !

Sa depasim iluzia ca siguranta noastra ar fi dependenta de nesiguranta celorlalti !

Sa depasim iluzia ca pacea noastra s-ar baza pe razboaiele din alta parte !

Sa depasim obisnuinta de a ne supune si de a ne adapta la conditia de supus !

Sa transpunem īn actiune gāndirea libera !

Relatiile capitaliste nu sunt naturale si eterne !

Sa ne opunem permanent īncalcarilor drepturilor !

Construirea unei societati bazate pe respectul demnitatii fiecarui om nu este o aventura !

De noi depinde sa nu irosim puterea noastra de creatie, ca si a fiecarui om de pe Pamānt !

Proletari din toate tarile, uniti-va !