Despre fenomenul Mondializării Neoliberale
Spicuiri din Grains de Sable.
Zbăganu Georgica Marioara


Evoluția evenimentelor mondiale după complexele evenimente care au avut loc la sfîrșitul penultimului deceniu al secolului precedent este marcată de o revenire în forță a capitalismului. Noua formă pe care a luat-o acesta este numită oficial de către teoreticienii ei "Mondializare Neoliberală" .
Procesul este caracterizat de extinderea la nivelul întregii lumi a fenomenului capitalist. Revenirea în sfera lui de dominație a peste 350 de milioane de locuitori ai planetei este prezentată drept succes incontestabil ( ceea ce și este ). Pe baza acestui succes s-a pornit o cruciadă teoretică prin care se prezintă viitorul numai din punctul de vedere al discursului globalizării. Instaurarea unei piețe unice la nivel planetar și funcționarea acesteia autonom, sub guvernarea legilor sale proprii, fără intruziuni din partea niciunui fel de instrument exterior, este prezentată drept soluția tuturor problemelor de disfuncționalitate
depistate pînă acum atît din punct de vedere economic cît și social și politic. Bunul politician este acela care recunoaște tendințele pieței și i se supune.
Teoretic, efectele ar trebui să fie numai benefice, din moment ce Mondializarea Neoliberală este panaceul racilelor tuturor societăților existente pe Terra și numai nesupunerea unora dintrea acestea ( cum ar fi fostele țări socialiste ) legilor firești ale lucrurilor ar fi dus la sărăcie, înnapoiere, foamete, ....
Numai că lucrurile nu sînt atît de simple. Dacă în primii ani ai ultimului deceniu se vorbea chiar de rezolvarea problemei crizelor ciclice caracteristice modului de producție capitalist, ultimii ani au adus pe tapet, din potrivă, grava criză economică și socială actuală, cu tendința de mondializare. De cîțiva ani Asia de Sud-Est și Extremul Orient sînt în criză. În ciuda teoriei autoreglării pieței, crizele acestor zone sînt departe de a fi pe sfîrșite. În Coreea de Sud durează de mai mulți ani și încă nu se vede punctul de inversie iar economia Japoniei era "în cădere liberă" la finele anului 2001. Unul dintre artizanii evenimentelor asiatice este FMI, după surse din interiorul acestuia. Iată o explicație din sursa respectivă. Penetrarea liberă a economiilor "tigrilor" asiatici de către capitalurile străine au adus presiuni pentru creșterea dobînzilor din partea FMI și a administrației Clinton, atunci cînd țările respective au dat dovadă de dezechilibru economic.
Sfîrșitul anului trecut și începutul celui în curs au adus mari frămîntări sociale în America Latină. Nici de această dată Politica economică impusă de FMI și Guvernele de la Washington nu sînt străine de evenimentele respective.
Împotriva Mondializării au luat atitudine, începînd din 2001, numeroase organizații locale și internaționale care au organizat mitinguri și proteste. Amintim în aceste sens mișcările de stradă de la Seatle, Davos, Porto Alegre, Genova și Nisa. Mișcarea antimondializare reunește o serie întreagă de orgenizații și partide cu un spectru extrem de larg de vederi : comuniăti, socialiști, ecologiști, mișcări cu pretenței strict nepolitică ( ATTAC ), mișcări sindicale, organizații religioase... din totate colțurile lumii.
În cele cîteva paragrafe care urmează intenționez să fac, adunînd cîteva idei din mai multe articole recent apărute în Grain de Sable ( revista electronică ATTAC difuzată la peste 47 000 de abonați în ultima săptămînă ) o scurtă sinteză a tendințelor de după 89.
Prăbușirea URSS nu a marcat, așa cum ne aștempam, sfîrșitul războiului rece și nici căderea Pactului de la Varșovia nu a fost urmată de dispariția organizației NATO, cît privește ONU, el n-a devenit mai puternic, ci dimpotrivă.
Pe plan mondial, fostele zone de influență sovietică au fost acaparate de fostul ei rival SUA. NATO s-a extins pîna la granițele Rusiei prin intermediul unei orgnizații de tip pod, cu numele ei în românește Parteneriatul pentru Pace ( în franceză Aliance pour le Paix ). Iar marea putere de peste ocean își continuă politica externă sub auspiciile doctrinei Brezinski, la putere încă de pe vremea lu Carter.
Ce ne spune această doctrină ? Ea ne spune așa : în Asia trebuie urmată calea anterioară prăbușirii URSS. Deci, dacă nu mai există URSS urmașul ei fiind Rusia, politica asiatică trebuie să fie o politică antirusă. În contextul acestei slăbiciuni extreme a Rusiei s-a produs actul criminal de bombardare a Yugoslaviei. În ciuda tratatului în funție, de dezarmare nucleară, se pune la punct planul Scutului Antirachetă, un nume nou pentru Războiului Stelelor și se vorbește de Dominarea Completă. Teoria
Dominării Complete a lumii este cosiderată de Ken Coates ( din materialul căruia publicat în 12 dec 2001 în Grain de Sable am extras ultimile informații ) încoronarea teoriei Brezinski.
Venirea la putere în SUA a președintelui Bush și politica sa externă a contrariat o serie din partenerii săi europeni. Dintre motivele acestora enumerăm : repudierea tratatului ABM de dezarmare nucelară, refuzul unilateral de a semna tratatul de la Kyoto asupra protecției mediului, minelor antipersonale, armelor ușoare și armelor bilologice. SUA a blocat crearea unei Curți Criminale Internaționale ( ceea ce n-o împiedică să susțina Curtea de la Haga, tribunal neacrediatat de nici o
organizație internațională, darmite de ONU ).
Pe acest fond de antiamericanism globalizat au loc evenimentele de la 11 septembrie 2001 care au generat un val de simpatie pentru poporul american, simpatie promt speculată de guvernul Bush în interes propriu și care a permis SUA și NATO declanșarea agresiunii din Afganistan evitînd implicarea ONU.
Lumea islamică a acceptat cu dificultate măsurile luate. Liniștea actuala este numai aparentă ( după părerea aceluiași ) . În Filipine, Indonezia și Palestina dar și în Arabia Saudită occidentalii nu au îndrăznit să se arate pe străzi. Trupele americane staționate în Arabia Saudită au fost consemnate în cazărmi iar populația le-a cerut expulzarea. Dintre toți, cel mai greu plătește poporul Palestinian prin blocarea procesului de pace și reluarea unui război care continuă de peste 40 de ani. Unii dintre aliații europeni s-au delimitat. Ca rezultat al acestui proces de destabilizare SUA a acceptat să împartă cu Rusia anumite sfere de influență ( de exemplu Cecenia ).
Interesante sînt cîteva dintre declarațiile personale ale lui Brezinski. Traducînd în termenii brutali ai politicii evului mediu fenomenele actuale acesta afirmă următoarele. SUA trebuie să " prevină înțelegerea dintre vasali, să îi mențină pe aceștia în sfera ei de dominație prin protecția care li se acordă și să mențină barbarii dezbinați". (Să adăugăm aici că în anul de grație 2002 SUA finanța înarmarea cu 400 miliarde de dolari, cît primele 20 dintre cele mai înarmate țări ale lumii împreună și să înțelegem că Jandarmul Modial își pune în aplicare doctrina. N. Trad.)
„Pentru SUA cel mai periculos scenariu presupune o coaliție între Rusia și China, cu posibila implicare și a Iranului".( În 2002 , Rusia și China împreună nu au depășit 1/3 din cheltuielile pentru înarmare ale SUA. N. trad..) Personajul respectiv consideră că o asenenea coaliție nu este numai posibilă ci și probabilă. Realizarea acestei predicții rămâne de văzut.
Mondializării Neoliberale ale cărei fructe s-au văzut deja, populația a răspuns cu mișcări mai mult sau mai puțin ordonate la Seattle, Davos, Nisa, Praga, Genova, Porto Algro. Există o organizație internațională cu filiale în mai multe țări din întreaga lume ( ATTAC ), inclusiv în fostele țări ale Pactului de la Varșovia ( Ungaria, Polonia, Rusia ) care este una dintre principalele organizatoare ale luărilor de poziție antimondializare. Începînd cu luna septembrie anul 2001 s-au pus bazele unei filiale ATTAC și în Romania.
„Funcționarea unei piețe internaționale presupune să trăim într-o lume în care orice persoană care-și pierde locul de muncă este automat reintrodusă într-o altă meserie mai bănoasă cu un nou loc de muncă și că pentru fiecare dolar exportat există unul importat. Ceea ce nu este cazul ". ( Thea Lee de la FMI )


Nume:
Email:
Comentariu:
 
0){ $filecontents=join('',file($fname)); foreach(explode("",$filecontents) as $comment){ list($name,$email,$comentariu,$timestamp)=explode("/**/",strip_tags($comment)); if ($comentariu){ $comtime=strftime("%d/%m/%Y - %H:%M",trim($timestamp)); $strdate=$comtime['day'].'/'.$comtime['month'].'/'.$comtime['year']; ?> Nume: < >

Scris la: