Ana Bazac
Greva lucrătorilor din transportul în comun de suprafață
București, iulie 2000. De ce?

Din nou greve; pentru creșterea salariilor. Lucrătorii din transporturile bucureștene au cerut mărirea cu 30%. Nu au obținut decât 10%.
Ce înseamnă asta? Dacă socotim salariul mediu net pe economie în luna iunie de 2.103.000 lei   (cei mai mulți lucrători din transporturi având un salariu mult mai mic), se adaugă 213.000 lei. În total – 2.316.000 lei.
Întreținerea pentru un apartament de 2 camere confort 2 pentru două persoane este pentru iunie 470.000 lei (iarna trecută 680.000 lei; iarna viitoare, mai mult). Lumina pentru o lună, făcând mari economii de curent – circa 150.000 lei. Cablul TV 75.000 lei. Unii au și telefon; dacă îl folosesc la minim – 350.000 lei. Abonamentul TV pentru o lună 30.000 lei. Total – 1.075.000 lei. Nu am socotit: impozitul pe apartament, suma pentru fondul de rulment al blocului, reparațiile absolut necesare în bloc și în apartament. Nu am socotit nici banii pentru repararea aparatelor electrocasnice, nici cei pentru îmbunătățirea confortului. 
Până acum am discutat despre dările obligatorii. Dar cetățenii trebuie să mai și mănânce.
Să considerăm că nu cumpără ceai, culegându-și singuri diferite plante. Să considerăm că nu cumpără nici cafea și, desigur, nu fumează.
Dar, (socotind prețuri mici, chiar fanteziste), un litru de lapte degresat – 7.000 lei, cumpărat o dată la două zile: 15 zile/lun㠖 105.000 lei. Brânză: 4 kg/lună: 240.000 lei. Pâine: dacă se cumpără o pâine (450 grame) pe zi – 75.000 lei/lună. Margarină: 30.000 lei/lună (3 cutii). Cartofi: 30.000 lei/lună. O pungă orez – 12.000 lei/lună. Ceapă: 1 kg/lun㠖 10.000 lei. Varză, fasole, zarzavaturi – 100.000 lei/lună. Dar roșiile, ardeii, legumele de sezon? Doar roșiile cu 4.000 lei/kg, 1 kg la două zile – 50.000 lei/lună, 1 ardei/zi dintr-un kg în care intră 8-10 ardei – 10.000 lei/kg – 30.000 lei/lună. Vinetele – 10.000/kg x 4 kg/lună = 40.000 lei. Dovleceii + fasolea verde = 60.000 lei!  Iar cei economi trebuie să cheltuiască mai mult vara pentru a face conserve pentru iarnă.
Carne: 4 kg/lună x 50.000lei/kg + 1 kg de parizer – a 39.000 lei/kg = 239.000 lei/lună.
Iar fructele? Dacă nu cumpără băuturi răcoritoare, nici bere, dacă nu cumpără nici înghețată, să nu mănânce nici fructe? Prețul modest pentru fructe comestibile în iunie este de 15.000 lei/kg. La 3 zile 1 kg = 150.000 lei/lună.
Ouă: 30/lună (pentru 2 persoane, inclusiv preparatele culinare pentru ele), acum 1.600 lei/ou, în iarnă 2.500-3.000 lei), deci 48.000, preț de vară.
Ulei, 3 l/lună (54.000 lei).
Oțet, muștar, condimente, să spunem total necesar, 10.000 lei/lună. Zahăr, 1 kg/lună. Dacă cetățenii își prepară gemul și dulceața acasă (cu fructele gratis, de la țară, unde sunt rudele), cu câteva kg mai mult. Un pachet cacao – 15.000 lei. Un kg făină și unul de mălai, primite de la țară. Nu am socotit însă smântâna și brânza de vaci pentru mămăliguță. Total – 1.313.000 lei. Prea mult. De unde mai reduc cei 2 cetățeni? Păi fructele și legumele nu le iau de la țară? Și nu iau ei tot de aici ba un pui, ba porcul de Crăciun, ba mielul de Paști? Și, în fond, de ce să gătească cu ulei? Grăsimea de la porc e destul de bună pentru ei. Și de ce au nevoie de cacao? Ce, înainte bunicii lor de la țară beau cacao? Și așa, tot de la țară primesc vinul și țuica. Și chiar dacă mănâncă pâine puțină suplinesc cu cartofi și făina de la țară, din care, în fond, pot face câtă pâine vor.
Nu, nu toți au aceste surse de la țară. Și, cu ce merg până acolo? Costul, întreținerea unei mașini și benzina nu pot fi asigurate dintr-un asemenea salariu. Decât dacă toți banii pentru mâncare sunt acordați mașinii. 
Dar la țară merg cu trenul sau autobuzul. Costă. 
Zilele libere trebuie petrecute la țară pentru a crea această sursă de hrană, singura la care pot recurge dacă banii de mâncare sunt cheltuiți cu transportul la țară. Un mic ajutor (cadouri) pentru rudele de aici, momente excepționale, vesele sau triste, ale vieții, haine la mâna a doua.
Dar detergenții, săpunul, pasta de dinți, pasta de ras?
Dar ziarele, dar cărțile, dar biletele la teatru și la cinema? Nu e cazul să socotim banii pentru concedii la mare sau la munte; concediile sunt gratis la țară.
Dar oamenii au copii și atunci această socoteală se multiplică, astfel încât, nu se mai poate face față cheltuielilor. Nu am socotit plata serviciilor stomatologice, nici atențiile la doctori și alți funcționari, dacă, Doamne ferește, oamenii au nevoie de ei.
Și nu am socotit plăcerile mărunte, chiar pentru cei care au atitudinea cea mai frugală față de nevoile materiale. Și mai ales, nu am socotit banii pentru îndeplinirea nevoii de dezvoltare: cursuri de folosire a calculatorului, un calculator, navigarea pe internet, cursuri de limbi străine, hobby-uri, asociativitatea.
“Ei, ce nevoie e de toate acestea, pentru acești lucrători în transporturi? Pâine și circ, mai ales un circ care-i zăpăcește cât mai temeinic, asta e tot ce le trebuie.” Telenovele, obscurantism, simplificare a vieții. Accentuarea diferenței dintre “elite” și “ceilalți”, de fapt, dintre conducători și conduși. Pentru a face față  cheltuielilor, mulți oameni muncesc în plus, de multe ori încă 8 ore, firește, la negru. Aceasta înseamnă muncă mai multă, deci epuizare fizică și nervoasă, în fond scăderea mai rapidă a capacității de muncă. Asta este preamărirea liberală a individului? Pentru capitalism, situația de mai sus nu e preocupantă: “o succesiune rapidă de generații debile și cu viață scurtă vor aproviziona piața (muncii, spune Marx; de fapt, și cererea de consum) tot atât de bine ca și un șir de generații robuste și cu viață lungă1. Dar nu toți își găsesc unde și nu cât ar dori (cât ar avea nevoie). Și iată cum se creează varietatea socială: unii au un ajutor material de la țară, alții nu au (după cum ajutoarele materiale sunt și ele diferite); unii au copii, sau mai mulți copii, alții nu au; unii muncesc la negru, alții nu; unii “se descurcă”, alții nu; unii fac datorii, mai ales la întreținere, alții nu. Toți joacă la bingo, și toți își orânduiesc viața în cadrul “pâinii și circului” care li s-a rezervat; dar unii, și mai ales cei cu greutăți materiale, au tensiuni în familie, se îmbată și bat soțiile și copii cu sălbăticie și nu se pot bucura nici măcar de “circul” care li se oferă; alții sunt oameni cumsecade, dar și ei se chinuie, unii mai mult, alții mai puțin.
Iată de ce au făcut grevă lucrătorii din transporturi, dar și asistenții medicali, profesorii, minerii, muzeografii etc.
La cererile de creștere a salariilor, politicienii din toate partidele “respectabile” răspund la fel. Solicită încă puțină răbdare pentru că va urma prosperitatea și oferă mascaradă politică (lupta dintre partide și personalități) pentru a deturna conștiința socială și a o diviza și mai mult. Și, firește, această clasă politică și ansamblul categoriilor dominante se îmbuibă cu disperare.
 În fața acestui destin și a acestei speranțe de viață, răspunsul nu este greva izolată pentru a smulge câțiva lei în plus, care oricum nu schimbă felul acesta de viață. O asemenea grevă, ca și negocierile “pașnice”, nu fac decât să prelungească raporturile sociale actuale. O grevă eficientă nu poate să fie decât generală, în toate ramurile economice și atât la patron cât și la stat. Dar, ea se pregătește serios și se explică: nerăbdarea care nu ține seama de această pregătire - cu atât mai mult cu cât, de ex., într-o țară periferică, așa cum este și România, majoritatea populației nu este activă, iar o bună parte a celei active este mic proprietară de pământ – compromite posibilitatea de a da grevei rolul unui mijloc de transformare socială (deci de a depăși rolul de mijloc de luptă de clasă în cadrul sistemului (mijloc integrat în sistem, mijloc care concură la prezervarea sistemului).
O grevă eficientă este aceea care atacă relațiile de capital și nu un patron sau altul. De aceea, o grevă actuală eficientă nu poate să rămână națională.
Greva este ruperea relației (capitaliste) dintre proprietatea privată asupra mijloacelor de producție și, pe de altă parte, forța de muncă. Ca să fie eficientăž această ruptură trebuie să distrugă proprietatea privată, distrugere posibilă numai din perspectiva întregii clase proletare. Din acest punct de vedere, greva eficientă nu poate fi decât generală și generală la scară internațională, deoarece capitalul însuși este internațional. Iar o asemenea grevă este preludiul revoluției politice proletare.
Dar, în istoria capitalismului de până acum, grevele ca manifestări economice ale luptei de clasă izolate, fragmentate, au fost integrate în sistem, adică au servit nu numai salariaților, ci și deținătorilor de capital. Chiar dacă unele greve se termină cu victoria forței de muncă, obținând, în principal, un spor de salariu, cel cerut inițial sau cel redus de negociere, această victorie era temporară. 
Nu pentru că însăși cererea de creștere a salariilor ar duce la înrăutățirea nivelului de trai al salariaților, prin creșterea prețurilor mărfurilor. Există, într-adevăr, un raport invers proproțional între profit și salariu. Dar aplicarea progresului tehnologic duce la scăderea prețului mărfurilor; deci, același salariu poate cumpăra mărfuri mai multe (crește salariul real). Ca urmare, creșterea productivității muncii (prin introducerea progresului tehnologic) duce la creșterea profitului; creșterea salariilor este mai mică decât creșterea profitului (salariului relativ); căci valoarea forței de muncă, datorită progresului tehnologic, este mult mai mare.
Care este raportul dintre cererea de creștere a salariilor și prețul mărfurilor? Acesta “este determinat de cantitatea totală de muncă încorporată în ele și nu de proporția în care această cantitate totală se împarte în munca plătită și neplătită”1. După cum știm, cu cât tehnologia aplicată e mai înaltă, cu atât productivitatea muncii e mai mare. Tocmai pentru că devin mai ieftine, se vând mai multe mărfuri. Aceasta înseamnă că timpul de muncă necesar (care dă valoarea forței de muncă) scade. Deci crește timpul de supramuncă, așadar, profitul. Chiar în condițiile scăderii zilei de muncă. Ca urmare, creșterea salariilor nu antrenează cu necesitate creșterea prețurilor.. 
Creșterea prețului mărfurilor, deși productivitatea muncii e ridicată, este o sursă în plus de profit și adâncește prăpastia socială. În țările periferice, unde aplicarea tehnologiei înalte este rămasă în urmă față de țările capitaliste dezvoltate (țările centru), productivitatea este mult mai joasă.  Pentru ca totuși să-și vândă produsele pe piața externă, deținătorii de capital din aceste țări trebuie să reducă salariile până la minimul fizic al acestora; deoarece cumpărătorii ar fi externi, deținătorii de capital, nu se simt nevoiți să accepte în interior un stat social (o politică economică keynesistă, care pornește de la cerere). Dimpotrivă, deținătorii de capital impulsionează o politică economică ce pornește de la ofertă, și anume  de la exporturi (ferme). Ce se întâmplă însă?
Pe de o parte, piața internă este invadată de mărfuri străine, care exclud, pur și simplu, producția internă, industrială și agricolă; (agricultura mai eficientă este aceea destinată exportului, de aici și monoculturile, fapt ce determină vulnerabilitatea crescândă și dependența alimentară a majorității țărilor periferice). Iar pentru că prețul mărfurilor străine nu are concurență internă1, el, cu toată concurența între mărfurile străine, nu face decât să oscileze în jurul unor valori prea ridicate pentru puterea de cumpărare a populației. Această putere de cumpărare slabă este tocmai rezultatul politicii economice axate pe exporturi, politică în care cererea internă de pe piața oficială scade foarte mult. Partizanii acestei politici economice cred că tocmai scăderea cererii interne sub nivelul atins de producția internă, cum am văzut din ce în ce mai slabă, ar fi soluția ideală pentru echilibrarea balanței comerciale (deoarece cererea internă solicită importuri), pentru o bază sănătoasă, pentru plata ritmică și disciplinată a datoriilor, ca și pentru creșterea nivelului de trai intern, determinată de “creșterea economică neimflaționistă, focalizată pe export”.
Din păcate, în nici o țară periferică o asemenea politică economică nu a dat rezultatele promise de politicieni. Dat fiind că un factor evident al unei asemenea politici este ansamblul instituțiilor financiare internaționale (Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional) partizanii micului capital intern incriminează aceste instituții și, în general, “interesele oculte” ale finanțelor internaționale de a “subjuga țara”, de a “stăpâni lumea”.
Micul capital intern nu dezvăluie, firește, că vulnerabilitatea țărilor periferice este rezultatul procesului obiectiv de concurență capitalistă, funciar mondială, și că astfel acest proces obiectiv a împins țările periferice,inclusiv astăzi, în situația mizerabilă de neocolonii tocmai prin intermeniul categoriilor dominante din aceste țări. Aceasta datorită identității fundamentale a intereselor tuturor formelor de capital față de masele exploatate de peste tot.
Politicienii “patrioți” care reprezintă micul capital intern ca și politicienii “patrioți” care reprezintă,  ca “tehnocrați lucizi”, evoluția inevitabilă și interesele marelui capital internațional tocmai prin politicile economice axate pe exporturi, îndeplinesc aceleași interese capitaliste, deși de pe niveluri diferite; slăbiciunea micului capital intern, slăbiciunea categoriilor dominante în general din țările periferice, conștiința acestor categorii că-și pot păstra puterea numai în umbra marelui capital internațional, sunt ceea ce au determinat și determină chemarea “ajutorului extern”, inclusiv militar, îndatorarea țărilor1, alternarea politicilor economice ale “porților deschise” și ale protecționismului, alternarea regimurilor politice democratice și a celor dicatatoriale, mai ales militare.
Nu există țări periferice unde vreo politică economică sau alta, - deși aici ne ocupăm de politica economică românească actuală, subordonată marelui capital internațional – să nu se fi concretizat în speculație financiară și fuga capitalurilor, în deturnarea unei bune părți a fondurilor spre birocrație și mai ales spre birocrația înaltă, în “compensarea” succeselor microeconomice (exporturi, reducerea inflației), cu creșterea sărăciei și a polarizării sociale.
De aceea, pe de altă parte, pe piața internațională, oricât ar scădea salariile în țările periferice, micul capital din aceste țări nu poate ocupa decât nișe minuscule, relativ permise de marele capital transnațional. Aceasta – deoarece tipul de produse vândute de țările periferice – materii prime sau fabricate cu un grad redus de prelucrare, sau bunuri de consum de mas㠖 tip el însuși determinat de raporturile capitaliste mondiale, face ca valoarea medie a productivității din aceste țări să rămână mult mai mică decât aceea din țările Centru. Ca urmare, scăderea salariilor în țările periferice nu rezolvă problema dezvoltării țărilor sau problema rămânerii lor în urmă sau problema atingerii unui nivel de trai al maselor apropiat de cel din țările Centru. Dimpotrivă, prin scăderea salariilor în țările periferice nu se ajunge decât la o concurență acerbă între aceste țări (astăzi, și concurența între regiuni, între județe) pentru a acorda mai multe “facilități” investitorilor de oriunde, pentru a produce și a exporta. Scăderea salariilor în țările periferice nu determină decât temporar creșterea profitului deținătorilor de capital de aici; scăderea salariilor într-o întreprindere, ramură, țară în condițiile populației excedentare față de numărul locurilor de muncă și ale productivității muncii de astăzi nu face decât să determine o scădere mai mare  în altă întreprindere, ramură, țară (inclusiv Centru), deci să dizolve avantajul primelor. Scăderea salariilor în țările periferice determină astfel, cu siguranță doar micșorarea cererii interne și dezvoltarea economiei subterane.
Așadar, nici prin scăderea salariilor în zonele periferice, productivitatea astfel obținută nu ține piept celei din țările Centru. Deținătorii de capital de aici vând mai mult (deși sau tocmai pentru că prețul mărfurilor lor e mai mic), inclusiv în țările periferice, deci profitul lor e mai mare. Așadar, ei au posibilitatea să investească pentru aplicarea progresului tehnologic care duce, tocmai prin productivitatea crescută, la scăderea zilei de muncă. În propriile țări dezvoltate, deținătorii de capital nu trebuie să reducă salariile (amintim că, chiar dacă salariul real crește, profitul crește mai mult, deci salariul relativ scade. Pe de altă parte, cererile de creștere a salariilor în Occident, nu sunt determinat de faptul că salariul relativ a scăzut, deși cifrele de creștere a profiturilor reprezintă argumentul salariaților pentru posibilitatea de a crește salariile – ci de rămânere în urmă a salariilor față de costul vieții) atât de mult ca în țările periferice pentru ca, lăsând la o parte motivațiile politice, să aibă cererea internă asigurată. (De aceea, cea mai mare parte a comerțului din țările dezvoltate este cel dintre aceste țări și nu dintre aceste țări și cele periferice).
Așadar, în aceste țări, o muncă mai bine plătită produce mărfuri ieftine. Aceasta nu înseamnă că aici profitul n-ar fi invers proporțional cu salariul. Deoarece, prin creșterea productivității muncii, la același salariu, profitul este mult mai mare (raportarea salariului la profit de salariul relativ). Salariul crește în aceste țări, dar crește mai puțin decât productivitatea deci decât profitul. De aceea cererile de mărire a salariilor în aceste țări sunt legitime.
În țările periferice cu productivitate mai scăzută, prețul mai mare al mărfurilor produse aici este concurat catastrofal de prețul mai mic al mărfurilor produse în țările Centru. Deținătorii de capital din țările periferice produc mărfuri mai scumpe; iar ca să reziste pur și simplu în concurența internă, ei redus prețul forței de muncă. Raportul dintre profit și salariu este același ca și în țările Centru, doar că la niveluri mai joase; de aceea, cererile de mărire a salariilor sunt justificate și aici.
În toate tipurile de țări, datorită productivității mari prin automatizare, cibernetizare – înfăptuite mai mult în țările Centru, care sunt locomotivele mișcării istorice din acest punct de vedere – cererea de forță de muncă este mult mai mică decât oferta ei. Această cerere scăzută a mărfii forță de muncă este o bază, capitalistă, a scăderii salariilor, desigur în proporții diferite, în funcție de țări.
(Raporturile economice internaționale capitaliste au determinat de la început accentuarea exploatării în țările periferice. Atunci când acestea furnizau doar materii prime, țările Centru presau pentru scăderea extremă a prețului acestora, pentru ca majoritatea capitalului occidental să fie drenată spre cumpărarea mașinilor. De aceea, țările occidentale cele mai democrate au susținut dictaturile din țările periferice, ca răspuns la desele răscoale de aici. Între țările Centru și cele periferice au existat de la început aceleași raporturi de dependență ca și astăzi. De fapt, țările periferice au fost descoperite și create ca un fel de prelungire exotică a forței de muncă din țările occidentale. În acest sens, raporturile de dependență dintre țările occidentale și țările periferice,“proletariatul de peste mări”, este o formă de manifestare a raportului structural de dependență dintre capital și forța de muncă1. Astăzi, raportul Centru-Periferie tinde să se complice prin “dalmațianizarea” lumii: existența zonelor Centru și a zonelor periferice în toate tipurile de țări).
Pentru ca țările periferice să atingă productivitatea din Occident, lăsând la o parte aici zonele “speciale” în care investește capitalul transnațional, sunt necesare relații care stimulează investițiile tehnologice, care dizolvă datoriile externe, care stimulează cererea și, în același timp, care desființează piața capitalistă (vânzarea pentru profit).
Toate performanțele macroeconomice nu sunt valori economice eterne ci specifice capitalismului. Cercurile vicioase în care se întrepătrund performanțele macroeconomice din toate tipurile de țări reflectă  a) esența capitalismului de a fi bazat pe relații de sumă nulă și b) faptul că cercurile vicioase se destramă numai prin destrămarea relațiilor capitaliste ca atare.
Victoria de până acum a grevelor pentru creșterea salariilor1 a fost temporară (în funcție de ciclul introducerea noilor tehnologii – generalizarea acestora, în funcție de ciclul economic2). Caracterul temporar al victoriei grevelor este determinat de mecanismul capitalismului. Ca urmare, și de acum încolo, victoria grevelor va fi temporară.  Ceea ce nu înseamnă că această victorie ar fi inutilă.
Dar grevele se vor derula în condiții sociale noi.
Pe de o parte, grevele, izolate, nu vor mai avea de partea lor o majoritate apreciabilă a societății, deoarece, mai ales în țările dezvoltate, această majoritate va fi formată din ce în ce mai mult din cei indirect dependenți de capital: oameni ocupați în servicii și mai ales în servicii care fragmentează forța de muncă la fel cum o fragmentează agricultura parcelară, din oameni care lucrează pe termen scurt și part-time, în regimul asociațiilor voluntare, sau care au pur și simplu o situație rentieră (pensionari, bursieri, dependenți de ajutoarele sociale, dar și de acțiuni). Această majoritate este în mod deosebit receptivă la manevrarea ideologică antiproletară. (Să nu confundăm nemulțumirile cotidiene cu protestul anticapitalist și mai ales cu protestul anticapitalist conștient).
Pe de altă parte, lupta pentru creșterea salariilor este oricum o luptă pentru condiții de vânzare cât mai bune a forței de muncă și nu o luptă împotriva a însăși vânzării forței de muncă. Tendința de izolare (profesională, națională) a grevelor, tendința de determinare și folosire a lor de către sistemul capitalist au venit, desigur, din partea deținătorilor de capital și a acoliților acestora, cai troieni în cadrul forței de muncă. Acțiunea tuturor acestora a fost determinată de cauze obiective : nivelul capitalismului, al tehnologiei, al gradului de concentrare și centralizarea capitalismului. Astăzi se creează alte baze obiective: capitalul transnațional și dominația sa mondială (“globalizarea”), computerizarea ansamblului activităților, creșterea – din punctul de vedere al economiei capitaliste – a suprapopulației1, și, în același timp, preocuparea capitalismului de a stăpâni fenomenele legate de aceste procese2.
Pentru ca victoria celor ce muncesc să nu fie temporară, adică pentru ca să se schimbe însăși condiția lor socială:
? grevele, chiar în forma izolată actuală, sunt necesare; astăzi, și în România, există și tendința categoriilor dominante de a demonetiza greva ca formă de presiune socială, înlocuind-o cu negocierile liderilor sindicali cu guvernul și patronatele; și există și tendința celor ce muncesc de a nu mai avea încredere în greve (în victoriile acestora, în liderii de sindicat); oamenii nu mai au încredere în ei înșiși, în posibilitatea de a schimba lucrurile și se bazează pe descurcarea prin munci la negru, ajutorul de șomaj, mutarea la țară; dar dacă masele salariate își pierd deprinderea de a-și arăta, nemijlocit, forța socială, vulnerabilitatea lor va crește;
? la fel de necesar este ca salariații, și în general masele exploatate și dependente de capital, să înțeleagă că grevele izolate nu sunt o soluție. Iar pentru aceasta este nevoie de o muncă de educație politică foarte serioasă. Această educație trebuie să dea răspuns nedumeririlor: cum vor putea conduce societatea după desființarea relațiilor capitaliste? Orice îndemn la greva generală care nu se bazează pe înțelegerea acestor lucruri și pe educația politică a maselor nu este decât dovada unui aventurism care nu are nici o scuză; lupta proletară înseamnă a nu provoca tulburări care reprezintă pretextul pentru accentuarea dominației și care înseamnă înfrângere și frânarea luptei. De aceea este atât de grea lupta și revoluția.
 
  1.   “Adevărul”, 3151, din 27 iulie 2000.
  2.  Karl Marx – Salariu, preț, profit (1865), în Karl Marx, Fr. Engels, Opere, vol. 16, București, Editura Politică, 1963, pag. 157.
  3.   Karl Marx – idem, pag.149
  4. Libera concurență, adică accesul la mărfuri mai ieftine, este benefică pentru mase. Protecționismul nu ar proteja decât capitalul intern, nu și nivelul de trai al populației. Dar dilema, dependența economică a țării sau acces liber la mărfuri, nu poate fi rezolvată satisfăcător  rămânând în cadrul acestei alternative. Siguranța alimentară și, în general, nivelul de trai ca și accesul liber la producția mondială se pot înfăptui numai în situația în care proprietatea privată pe plan mondial este înlocuită cu proprietatea socială, controlată de întreaga omenire; deci când dispar relațiile capitaliste de piață între țări, ca și ”țările” în general.
  5.  În 1995, țările din Sud au transferat către cele din Nord pentru a plăti cota acuală a datoriilor externe, 257.000 milioane dolari, de 5 ori mai mult decât a dedicat Nordul Ajutorului oficial pentru dezvoltare.
  6.  “Afirmația că interesele capitalului și interesele muncii sunt identice înseamnă doar atât – capitalul și munca salariată sunt două laturi ale uneia și aceleiași relații. Una o condiționează pe cealaltă întocmai cum se condiționează reciproc cămătarul și risipitorul. 
  7. Atât timp cât muncitorul salariat este muncitor salariat, soarta lui depinde de capital” – Karl Marx, Munca salariată și capitalul (1847), Karl Marx, Fr. Engels, Opere, vol. 6, București, Editura Politică, 1959, pag. 458.
  8.  Scăderea zilei de muncă nu este numai o victorie a clasei muncitoare, ci și, prin creșterea productivității muncii datorită introducerii tehnologiei din ce în ce mai avantajoase, a capitalului. Dar “în nici un caz limitarea zilei de munc㔠nu a putut fi obținută printr-o înțelegere particulară între muncitori și capitaliști. Chiar această necesitate a unei acțiuni politice generale este o dovadă că în acțiunile lui pur economice, capitalul este partea mai puternică”. Și “la început legile au fost făcute pentru a prelungi ziua de muncă, astăzi pentru a o reduce”. Karl Marx, Salariu, preț, profit, ed.cit., pag. 159, 286. Pentru ca să înceteze concurența în cadrul forței de muncă, pentru ca nivelul de trai din țările Centru să nu fie plătit cu scăderea sa, din țările periferice, deci inclusiv cu războaie, pentru ca nivelul de trai din țările Centru să nu fie determinat de producția și vânzarea de armament, trebuie să dispară relațiile capitaliste.
  9. În ciclul economic prețul mărfurilor crește și scade, dar pe ansamblul ciclului prețurile se compensează, deci reflectă valoarea mărfurilor;  în timpul crizelor, forța de muncă trebuie să oprească  scăderea salariilor; în timpul avântului economic  salariatul trebuie să lupte pentru majorare… măcar pentru a compensa reducerea din timpul crizelor - Idem, pag. 155.
  10. “Dalmațianizarea” actuală înseamnă că noduri de conducere și obținere a profitului înalt (v.privatizarea peste tot..) sunt înconjurate de “restul lumii”; “gloata leneș㔠a Romei antice, ca și cum omenirea ar fi lipsită de progres tehnologic iar această gloată ar fi – și este determinată să fie -  doar consumatoare.
  11. Astăzi ne aflăm într-o perioadă de trecere de la momentul capitalist al introducerii noilor tehnologii informaționale (în care timpul/ziua de muncă scade) la momentul capitalist al generalizării acestora (în care timpul/ziua de muncă crește), deoarece au loc și scăderea și creșterea timpului/zilei de muncă.