Alexandru Chivu
Paradoxuri politice

De-a lungul istoriei, cei puternici au negat celor slabi dreptul de a avea ceea ce lor le era permis.
Nici epoca modernă nu face excepție, continuînd tradiția creată.
Așa-zisa noastră democrație servește cu zel noua burghezie; spun așa-zisa democrație pentru că eu unul o consider o făcătură menită să reprezinte interesele politice, economice, sociale și spirituale ale celor care, prin jaf național și exploatarea maselor, au devenit proprietari peste ce nu li se cuvenea.
Dar hai să vedem cum este cu democrația burgheză.
Ideea de democrație vine din antichitate, grecii definind-o ca puterea poporului. Poporul este constituit din totalitatea claselor sociale existente în statul respectiv. Burghezia noastră reprezintă un strat social minor în comparație cu populația majoritară ajunsă în stadiu de pauperizare (proletarizată), dar ea, burghezia, are o mulțime de drepturi, printre care și acela de a-și crea partide care să-i reprezinte interesele. Clasa muncitoare nu are un astfel de drept.
Se naște fireasca întrebare: cu ce este superioară democrația burgheză față de dictatura proletariatului?
Practic, în sistemul socialist era vorba de dictatura celor mulți asupra celor puțini (exceptînd dictatura personală sau a birocrației nomenclaturiste care se îndepărtase de idealul comunist).
În democrația burgheză, cei cu bani (capitaliștii) dictează celor mulți.
Comuniștii, pentru că erau internaționaliști în lupta lor pentru emancipare, au fost aspru admonestați ca fiind nepatrioți. Ce se poate spune însă despre burghezia de pretutindeni care, în goana ei nebună după îmbogățire, a trecut la regionalizare și mondializare, practic desființînd state și popoare?
Comunismul a fost atacat de burghezie pentru că încerca să alfabetizeze și să creeze o cultură de mase. Capitalismul își face un titlu de glorie din a transforma masele într-o gloată analfabetă.
Concluzia o găsim într-un vechi proverb latin: “Ce este permis domnului, nu este permis boului”.
Oricum, mai bine bou decît măgar și vai de furia boului care își aduce aminte că totuși este taur!