Gheorghiță Zbăganu
Cum nu am reușit să iau legătura cu stînga americană

  • ICFI
  • Bill Van este membru în conducerea Comitetului Internațional pentru Internaționala IV-a, (ICFI) cel care editează o revistă web (www.wsws.org), site actualizat zilnic (președintele Comitetului este David North). Un bărbat înalt, puternic, cu alură de american. Profesia – jurnalist. L-am contactat prin e-mail și i-am propus să ne întîlnim (de fapt, mi-a răspuns chiar David North, președintele). Îi pregătisem o listă cu 10 întrebări, din care mai țin minte:

    1. Care este definiția noțiunii de clasă muncitoare în contextul actual?
    2. Care sunt perspectivele unei revoluții proletare în SUA?
    3. Unii tovarăși de la noi consideră clasa muncitoare americană drept cea mai avansată din lume, spre care se îndreaptă speranțele celorlalți pentru depășirea capitalismului. Ce părere are?
    4. Care este procentul proletariatului american organizat în sindicate?
    5. Clasa muncitoare, indiferent în ce accepție, are nevoie să fie reprezentată de un singur partid, sau de mai multe?
    6. Care este situația stîngii americane? Ce partide, organizații există și cu care sunt ei compatibili?

    Ne-am întîlnit într-o seară de la începutul lui septembrie. Mi-a luat lista cu întrebări și mi-a spus că va medita la ele și îmi va răspunde în scris. Pînă atunci, este preferabilă o discuție liberă. Nu a părut să ridice obiecții la definiția mea: x aparține clasei muncitoare dacă nu poate trăi fără salariu. Mai mult îl interesa ce părere avem noi, cei de la Rezistența despre www.wsws.org, dacă am studiat materialele lor. I-am răspuns că eu am mai frunzărit cîte ceva, dar alți colegi de-ai mei (Gabriel Artigue, pe care îl cunoaște din corespondență) sunt foarte tari la teorie. În legătură cu superioritatea clasei muncitoare americane mi-a zis așa:

    Proletarul american este, într-adevăr înaintat din punct de vedere tehnologic. Are contact cu cele mai avansate tehnologii. Nu este bogat, așa cum credem noi, cei din lumea a treia. 60% din americani trăiesc în datorie, adică diferența între contul de la bancă și suma de pe cartea de credit este negativă. Da, proletarul american are mașină, dar asta fiindcă nu există mijloace de transport în comun, cu excepția orașelor mari (chiar și în New York am remarcat că autobuzele merg foarte prost, mai ales dacă dă vreo ploaie sau – doamne ferește – zăpadă). Mulți nu se simt bine la volan și ar prefera să meargă cu autobuzul. Programul este de la 9 la 6 iar durata medie a deplasării la "job" este de o oră; asta însemnând că salariatul american lipsește de acasă 11 ore cel puțin, majoritatea făcînd și ore suplimentare. Cînd ajunge acasă bea o bere sau mai multe, cască gura la televizor și se culcă. În familiile cu copii, este practic imposibil să muncească ambii soți – nu are cine să stea cu copiii. Știe și el teoria că proletariatul american este integrat în sistemul capitalist și nu are interese comune cu proletariatul lumii a treia. Dacă ar fi așa, lupta noastră ar fi inutil㠖 mi-a zis el. Dar, din fericire, teoria aceasta este greșită. Clasa muncitoare americană are nevoie de un partid care să îl educe și acest partid să aibă principii corecte, marxist-leniniste. Acest partid nu poate fi decât internaționalist, căci numai un asemenea partid poate amenința dominația capitalului, care este globală. Acest partid există, este chiar cel din care face el parte.

    Și cum educați voi proletariatul? – l-am mai intrebat. Ei educă numai avangarda proletariatului, oamenii conștienți, prin citirea și dezbaterea textelor clasice și prin studierea tendinței lor.

    Și nu mai sunt și alte partide cu o linie corectă? – l-am întrebat. A reieșit că nu. Din cîte știe el – și, prin forța lucrurilor, știe destule, singura organizație cu adevărat marxistă este a lor. Dar www.marxist.com? Nu prea îi știe bine, dar sunt niște sectari. Dar PT din Franța? Pe ăștia îi știe, sunt niște demenți care confundă mișcarea comunistă cu cea sindicală. Dar refondaționiștii? Pe aștia chiar că nu îi știe, dar nu vede ce ar mai trebui refondat: Internaționala a IV-a există, este reprezentată de ei. Dar PCUSA? Să fim serioși, ăștia sunt niște staliniști, revizioniști, hrușcioviști, nu fac altceva decît să păcălească proletariatul, în realitate sunt la remorca PD. Dar, fiindcă vede că nu sunt alfabetizat, îmi dă niște reviste și o carte în care se prezintă istoria tendinței lor. Știam că nu va fi pe gratis, așa că i-am spus să-mi dea ce o ști în limita a 20 de dolari, că nu am mai mult. Așa că mi-a vîndut Moștenirea pe care o apărăm de David North, apărută în 1988, în care se prezintă istoria rupturii grupului lui North cu cel al lui Banda, în 1986. Nu am putut citi mai mult de jumătate din cele 530 de pagini polemice. Cît am citit mi-a lăsat însă impresia unei furtuni într-un pahar cu apă.

    Îmi exprimasem dorința de a participa la o ședință a organizației lor, dorință care nu mi-a fost îndeplinită. Probabil că nu eram un tovarăș de nădejde.

    În vremea aceea se ținea la New York "Summitul Mileniului" – șefi de state care au venit la ONU să discute problemele lumii. L-am rugat pe Bill să mă informeze dacă au loc ceva acțiuni de protest în fața sediului ONU la care aș fi participat și eu să mai cunosc lume. A rămas că mă anunță, dar nu s-a ținut de cuvînt. Pe 8 septembrie Fidel Castro a ținut o cuvîntare într-o biserică din Harlem de care am aflat mai tîrziu, pe Internet. Era la 20 minute de locul unde locuiam și mi-a părut rău că am ratat-o. La reproșul meu timid, Bill mi-a spus că nu e treaba lui să facă propagandă pentru Fidel Castro, un lider naționalist obișnuit.

    Am remarcat ostilitatea lui în fața "naționalismului", răul relelor. Nu a știut să răspundă la întrebarea: de ce și burghezia internațională este speriată de acest flagel? De ce, pentru a distruge Iugoslavia, a trebuit să-l demonizeze pe Miloșevici ca fiind "naționalist"? Pe scurt, de ce capitalismul internațional vede amenințarea în primul rînd în mișcările naționaliste și ignoră internaționalismul proletar de care ar trebui totuși, măcar teoretic, să se teamă mai mult?

    Cu toate acestea, am nimerit la o manifestație antiglobalizare pe strada 42, pe 8 septembrie. Nu mai văzusem așa multă poliție și securitate nici pe vremea lui Ceaușescu. Mii de polițiști, FBI-ști, CIA-iști, NSA-iști (National Security Agency, "băieții cu ochi albaștri" de la ei). Citez din însemnările mele:

    Eu îi căutam pe comuniști și uite peste ce am dat. Manifestația de pe data de 8 octombrie din fața sediului ONU organizată de stînga americană, sau ce a mai rămas din ea.

    Este vorba despre Piața Națiunilor Unite, împărtiță în vreo zece țarcuri în care intră cel mult 500 de persoane. Eu am ajuns acolo pe la ora 16.

    Într-un țarc erau vreo sută de musulmani din diferite țări care manifestau pentru eliberarea Ierusalimului, orașul lor sfînt cu moscheea Al-Aqsa. La ora 17, au adus unii niște folii de nailon și și-au făcut rugăciunea, cu fundurile pe sus. Cel care vorbea mai cu foc vorbea în arabă, era îmbrăcat într-un cearșaf alb și cu un fes alb în cap. Cam fiecare avea cîte un panou pe care se putea citi "Freedom for Jerusalem" și altele.

    Într-un alt țarc mai mititel erau vreo 20 de studenți indieni care manifestau împotriva primului ministru al indiei, numit fascist. Cică îi persecută pe creștini și musulmani. Păreau tineri simpatici. Asta în partea dinspre 1st Avenue. În partea cealaltă, erau reprezentanți ai sectei Falungong care cereau eliberarea șefului lor din temnițele comuniste din China. Din cîte am vorbit cu ei, secta asta nu are nici o treabă cu politica, dar guvernul chinez a reacționat așa de urît pentru că mulți ștabi erau membri ai sectei și în loc să asculte de șefii lor ascultau de guru.

    Bun. Între timp, pe la vreo 16:30 apare un ciudat cărînd cu el o valiză. Ăsta era de la Partidul Comunist Revoluționar American (RCPUSA). Maoist. Îl cheamă Jonathan. Ideea lor este că Stalin a fost bun și că la fel și Mao. URSS a încetat să mai fie o putere revoluționară odată cu moartea lui. I-am cumpărat cu $2,50 un manifest ca să mă lase în pace. Dar de la el am aflat informație valoroasă, anume că la 17 începe adevărata demonstrație. Wow! Să vezi acum că vine clasa muncitoare americană să protesteze împotriva globalizării!

    Clasa muncitoare a fost precedată de un coreean legat cu un lanț la cap, tuns chilug, care distribuia manifeste referitoare la crimele comise împotriva lui. Mai precis, regimul sud-coreean îi umblase la creier făcindu-l să gîndească așa cum vor ei. Din fericire, Dumnezeu l-a scăpat și acum denunță regimul de acolo pentru crimele comise.

    La 17 își face apariția stînga americană. Comitetul de organizare a fost format din NY-PAAIG – adică New York People Assembly Against Imperialist Globalization – ca reprezentant a vreo 20 de organizații. Să tot fi fost vreo 200 de bărboși, tineret cu nădragi largi, hippies întîrziați, de-ăia vopsiți pe corp și purtători de sandale. Erau toți foarte simpatici, dar…. Ăștia vor să distrugă imperialismul american. Așa scria pe lozincile lor: "Stop the american imperialism", și "Capitalism is murder!". Jos pălăria! Cam așa și e! Și strigau: "Hi, hi, hi, ho, ho, ho/The global compact's got to go!".

    Mi-a plăcut. O fată cu ochelari, intelectuală, mi-a dat (for free, nu ca ăla de la RCPUSA) "The Colledge Voice", cu secera și ciocanul pe ea; alta și mai drăguță mi-a dat "New York City IMC" (niște tineri dulci de tot care voiau să facă o presă cu adevărat independentă).

    Un columbian distribuia manifeste în apărarea poporului Uwa, amenintat cu distrugerea deoarece s-au găsit rezerve de petrol pe teritoriul lor. Un grup de birmani voiau să dea jos dictatura militară și să o pună președinte pe Suu Ki, sau cam așa ceva. Negrii protestau împotriva rasismului. O domnișoara bine, îmbrăcată în negru, a ținut un discurs în care ne-a arătat fotografia celor 150 de șefi de state și ne-a întrebat: "What is wrong with it?"; era wrong că nu erau decît 7 femei. Trebuia să fie 75.

    Un ghitarist a cîntat cîntece îndreptate împotriva globalizării. "Fuck the system" – era titlul melodiei cîntată de alții. Un altul a găsit soluția: riposta la globalizare este internaționalismul proletar (doamne, cît aș vrea și eu să funcționeze…). Politiștii, cu mult mai mulți decît manifestanții, ascultau și ei amuzați.

    Iată acum și comentariul lui Bill Vann, (pe care nu l-am găsit pe-acolo, pe la manifestație):

    Perspectiva tuturor acestor organizații, ca și cea a birocrației sindicale, vizează salvarea statului național capitalist în fața presiunii exercitate de organizarea din ce în ce mai globalizată a producției capitaliste. Este o perspectivă complet reacționară, chiar mai reacționară decît cea de apărare a relațiilor de producție feudale din vremea lui Marx sau decît mișcarea Luddiților, cei care voiau să distrugă mașinile.

    Asta era părerea lui Bill în legătură cu globalizarea. De aceea, ICFI nu a participat la manifestațiile anti-FMI de la Praga și Seattle. La celelalte întrebări nu mi-a răspuns.

     

    1. CPUSA
    2. Aceleași întrebări le-am pus și lui Joe Simms, redactorul șef al revistei teoretice a CPUSA, Political Affairs. Joe este un negru mic de stat și invalid – umblă în niște cîrje. Cu șase ani în urmă avusesem cu el un conflict neintenționat, datorat lipsei mele de tact. Pe atunci, voiam să îi informez pe comuniștii americani despre situația scandaloasă a mișcării comuniste de la noi, care este interzisă. Îmi făceam socoteala că CPUSA va lansa o campanie de solidaritate cu noi, măcar a celorlalte partide comuniste, care l-ar fi pus într-o situație incomodă pe Iliescu, marele vinovat pentru situația în care ne aflăm noi, comuniștii, și poate că Parlamentul ar fi modificat legea scelerată a Siguranței Naționale.

      Scrisesem un istoric al mișcării comuniste din România în care susțineam că în România nu fusese socialism, ci o dictatură cu elemente socialiste și că vinovată de prăbușirea sistemului era "burghezia roșie", cum numeam pe atunci nomenclatura. Era în 1994, anul în care Curtea Supremă de justiție respinsese legalizarea PCR-Tîrgu Jiu, președinte Victor Hîncu. I-am dat materialul și am cerut ca el să fie dezbătut într-una din ședințele clubului CPUSA Chelsea (un cartier din Manhattan) la ale cărui întruniri participam amîndoi. Secretara de organizație, Rebecca Pain, mi-a spus să am răbdare; într-una din ședințele clubului se va trece pe ordinea de zi și materialul meu, care va fi discutat. Am tot așteptat, dar mereu erau alte chestiuni arzătoare la ordinea zilei, cum ar fi plata cotizației sau citirea unor texte progresiste din Walt Whitman sau prelucrarea altora de Gus Hall. Președintele organizației de partid din New York, John Bachtell, nu se preocupa de asemenea mărunțișuri. Am întrebat-o pe Rebecca ce se întîmplă și mi-a spus că cel ce dă avizul la asemenea discuții este Joe Simms. Joe a tot amînat discutarea materialului pînă cînd, la o ședință, nu am mai putut răbda și, profitînd de faptul că era și el prezent, am întrebat ce se întîmplă, oare comuniștii americani nu sunt interesați de experiența tovarășilor lor din Europa de Est? Uite, eu am un material și Joe mi-a promis că va fi dezbătut. Atunci Joe s-a sculat de pe scaun și a plecat. Am înțeles că l-am ofensat. După ședință m-am dus la el să îi cer scuze, pe care le-a acceptat cu greu. Supărarea lui era că am făcut publică o chestiune care trebuia să rămînă numai între mine și el. A rămas că o să-mi citească textul și mă va chema să-mi spună părerea lui. De-abia în ultima săptămînă de ședere în SUA mi-a telefonat și mi-a judecat textul. Reieșea că făcusem două erezii: mai întîi, la noi a fost socialism, atît cît se putea într-o societate înapoiată cu resturi feudale; apoi, noțiunea de "burghezie roșie" este străină marxismului. Ce fel de burghezie era aceea, erau acești oameni posesori ai mijloacelor de producție? Am încercat să ripostez că, deși nu în mod direct, ei controlau accesul la resurse. Nu l-am convins (dar oare cine poate convinge pe altul?). O a treia erezie era că susțineam că principala cauză a prăbușirii socialismului era internă (incapacitatea sistemului de a îngloba progresul tehnologic și de a asigura un nivel civilizat de trai, lucruri pe care, poate, azi nu le-aș mai susține). Nu era bine, mi-a spus Joe, principala cauză a fost externă, anume presiunea imperialismului coroborată cu trădarea lui Gorbaciov.

      Cum-necum, cu un asemenea nivel ideologic precar și care poate stîrni confuzie în masele de comuniști nu era indicat ca textul lui G.Z. să fie discutat în vreun club al CPUSA și, bineînțeles, nu-și are locul în Political Affairs.

      În octombrie 2000 i-am vizitat din nou pe comuniștii americani.

      Erau angajați în campania prezidențială. Menirea lor o vedeau în aceea de a împiedica forțele reacțiunii să ajungă la putere (adică pe Bush și oamenii lui). La întrebarea mea dacă nu cumva era indiferent care din ei va fi președinte, mi-au spus că, deși conștienți de limitele candidatului democrat Gore, este esențial ca să bareze calea lui Bush, partizan al pedepsei cu moartea. Distribuiau afișe pe care scria "No thanks! Not THAT SonOfaBush" ("Nu, mulțumesc! Nu acel fiu al lui Bush!". Joc de cuvinte: SOB este prescurtarea lui Son of a bitch = pui de cățea), cu oarece succes, căci am văzut același joc de cuvinte scris și într-o stație de metrou. În statul NY, oricum, a cîștigat Gore, iar ca senator soția lui Clinton.

      John Bachtell a fost foarte amabil și mi-a spus că lista mea cu întrebări, cu care voiam să fac un interviu, ar avea cel mai bun adresant în Joe Simms și în responsabila cu relații externe a CPUSA-NY, o femeie al cărei nume l-am uitat. M-a prezentat lui Joe care, spre regretul meu, nu mă uitase, și mi-a spus să las lista acolo că îmi va răspunde la întrebări atunci cînd va avea timp. Pînă azi nu a găsit timp.

      Responsabila cu relații externe a CPUSA-NY nu a găsit nici ea timp să se uite pe întrebări. Se grăbea foarte tare, așa că a rămas că ținem contactul prin poșta electronică. M-a întrebat pe cine am mai contactat din stînga americană și nu a părut entuziasmată deloc de ICFI, David North și Bill Vann. Experiența lor de 50 de ani cu troțkiștii – mi-a spus – este că nu sunt decît niște încurcă-lume, incapabili de ceva practic. Dacă nu ar exista, burghezia ar trebui să îi inventeze.

       

    3. TCPUSA

    În fine, în SUA mai există și o facțiune desprinsă din CPUSA cu numele Partidul Comunist American Tradițional. (TCPUSA) cu sediul în Chicago. Un român, Petru Zarand, membru în acest partid, a încercat să-mi facă legătura cu secția lor din New York, fără succes. Îmi zicea de tovarașii lui:

    "M-au numit chiar șef de celulă mai deunăzi. E haiul de pe lume. Niște băieți colosali, neîndoctrinați de nimic, un fel de comuniști utopici de mai mare dragul. Sigur că nu constituie un pericol pentru nimeni"

    Mi-a spus că la început tovarășii lui nu au avut nimic împotrivă, dar apoi au tot amînat – sau nu or fi găsit nici un membru la New York, cine știe…

    "Situația e inedită, astfel că în acest moment nu cunosc răspunsul. Aici în Chicago, cînd am încercat să introduc un coleg interesat în idei de stinga – JackSpear – mi s-a cerut numărul de telefon al colegului și, deși sînt circa 3 saptamîni, poor Jack încă mai așteaptă telefonul cu pricina… deoarece ăsta e modul inițial de contact, întîi te sună cineva, apoi ești indrodus (prezentat), cum a fost situația și în cazul meu. Am sunat la un număr de telefon luat din "Noua Republică", apoi am așteptat pînă cînd am fost chemat de subsecretarul Patty Morrison, de fapt o secretară. Am avut și am senzația prezenței unui anume fel de suspiciune cînd e vorba de a-i contacta pe cont propriu. Să văd dacă așa stau lucrurile acum, cînd eu, care sînt înăuntru, doresc să ajut la realizarea unui contact, recte cu dv"

    Peste o săptămînă îmi scrie:

    "Cred că e ceva strîmb, d-le Zbăganu… Am vorbit cu 3 camarazi, unul din New York, le-am explicat cine sînteți și ce doriți, și toți trei mi-au promis un răspuns în curînd…

    Mi-e frică că-mi va ieși părul prin căciulă așteptînd acest răspuns… Au reacționat, mai ales un camarad cu care sînt realmente amic, ca și cum le-aș fi cerut sî vîndă stock și să-mi împrumute mie banii… Pe măsură ce trece timpul, descopăr lucruri noi (e normal într-un fel), și nu-s toate dintre cele îmbucurătoare…"

    Diferența între ei și CPUSA este că ei sunt partizani ai acțiunii directe – greve, manifestații – și pe comuniștii lui Gus Hall îi consideră niște tîrîie-brîu revizioniști.

    Concluzii? Să le tragă cititorul.