Rezultate ale biotehnologiei de ultimă oră în Europa (Spania).
sau
Realitatea depășește așteptările … în jos.
sau
OMG-urile nu-și țin promisiunea


Georgica Zbăganu-Vâlcoreanu

26 martie, Barcelona Greenpeace și Prietenii Pământului publică un studiu asupra rezultatelor cultivării în Spania timp de cinci ani a unor varietăți de porumb modificat genetic.
Spania este singura țară europeană care folosește aceste plante (porumbul Bt176 rezistent la pyrala produs de firma elvețiană Syngenta) în scop comercial dar fără acordul Uniunii Europene. Suprafața cultivată este de 25 000 ha anual.
Raportul precizează că acestea nu sunt culturi miraculoase și singurii care au profit sunt producătorii de semințe.
Un studiu efectuat de o organizație oficiala spaniolă a demonstrat că între 1998 Și 2000 culturile transgenice nu au prezentat nici un avantaj fata de culturile de porumb tradițional in ceea ce privește pyrala. Pyrala este un dăunător al porumbului, un vierme care distruge planta, și fata de care, porumbul transgenic produce toxine. Ca urmare a acestora, respective varietate de porumb ar fi trebuit sa fie rezistentă la dăunător. Numai că practica nu a arătat așa ceva. Dintr-un motiv oarecare, plantele modificate genetic au fost la fel de afectate de dăunător. Ba mai mult, culturile tradiționale vecine, s-au încrucișat cu varianta modificată genetic și nu au mai putut primi certificatul de produs biologic. Aceasta a dus la pierderi substanțiale din punct de vedere pecuniar pentru proprietarii lor.
O alta problemă menționata in raport este productivitatea acestor culturi. In general se afirma că noile semințe asigura o productivitate crescută fata de cele tradiționale. Estimările spaniole arata, insa o productivitate ce 25% mai mica pentru cele transgenetice. Guvernul spaniol considera că frecventa dăunătorului in tara este mica și nu se justifica utilizarea acestei varietăți de plante in detrimentul celor tradiționale. Singurii care sunt de alta părere sunt producătorii de semințe transgenetice europeni. Mai mult, in SUA patria acestui tip de culturi, varietății Bt176 i s-a retras autorizația de distribuire. Sindicatul agricultorilor spanioli considera că aceasta "tara s-a transformat intr-un mare lot experimental. OGM-urile sunt cultivate de 5 ani fără sa arate cel mai mic avantaj fata de plantele tradiționale. Exemplul spaniol ilustrează ce ar putea deveni fiecare tara europeana daca Comisia europeana autorizează nivele de contaminare ale semințelor convenționale și daca companiile producătoare de semințe transgenetice nu sunt făcute responsabile de contaminarea culturilor biologice și tradiționale."

Justificare

Lumea și societatea evoluează. Suntem cu toții de acord. Evoluția nu înseamnă numai bine, ci și rău. Este de dorit ca răul sa nu depășească binele. Daca se întâmpla așa ceva, sistemul ecologic și cel economico-social planetar va sari in aer. Criza capitalismului triumfător al ultimilor decenii va afecta toata lumea. Dezinteresul Neoliberalismului mondial fata de etica va fi plătit de fiecare locuitor al pământului. Una dintre cele mai grave amenințări pentru stabilitatea ecologica și economica a lumii este punerea in practica, necontrolata, a culturilor transgenetice.
Justificarea formala a producerii acestor tipuri de plante este reducerea utilizării pesticidelor (poluante), reducerea manoperelor necesare culturilor (consumatoare de carburanți fosili și producătoare de CO2), rezistența la intemperii, reducerea muncii efective necesare pentru îngrijire…și multe altele.
Justificare reala este recuperarea investițiilor consumate de cercetare in marile firme producătoare. Un aspect interesant de reținut este acela ca, marile concerne supranaționale care au la dispoziție aceasta tehnologie sunt in același timp mari producătoare de medicamente.
Beneficiile reale sunt, însă, minime. Productivitatea nu creste, cantitatea de pesticide nu se reduce (exista estimări americane din 2002 care arata o creștere a acestora), impactul asupra ecosistemului planetar este imens(vom reveni), tehnologiile de producere pot induce modificări care sa le facă nocive pentru alimentația omului (inducere de cancer, inducere de rezistenta fata de antibiotice, stimularea presiunii de selecție naturala pentru anumite bacterii intestinale…). Cel mai grav eveniment este cel de dezechilibrare a ecosistemului planetar. Prin punerea in circulație a unor gene care au ca scop suprimarea anumitor forme de dăunători, se creează o mare presiune de selecție naturala care poate duce la selectarea dintre aceștia a unor forme rezistente care nu vor mai răspunde la pesticidele cunoscute.
Și încă un efect nedeclarat este acela de a realiza dependența micilor producători agricoli de marile firme furnizoare. Semințele manipulate genetic sunt, cel mai adesea generatore de plante care nu-și mai pot asigura reproducerea. In acest mod se ajunge la obligativitatea cumpărării de semințe de la producător care va impune un preț de monopol.

Cred că este mai important să ne informăm asupra acestor fenomene Și sa le discutăm, sa încercam sa vedem încotro se orientează societatea contemporana Și care-i sunt problemele decât să ne certăm dacă unii dintre noi sunt sau nu staliniști (lucru care m-a nemulțumit la ultima comemorare a fratelui meu).




Nume:
Email:
Comentariu:
 
0){ $filecontents=join('',file($fname)); foreach(explode("",$filecontents) as $comment){ list($name,$email,$comentariu,$timestamp)=explode("/**/",strip_tags($comment)); if ($comentariu){ $comtime=strftime("%d/%m/%Y - %H:%M",trim($timestamp)); $strdate=$comtime['day'].'/'.$comtime['month'].'/'.$comtime['year']; ?> Nume: < >

Scris la: