Vandalii secolului XXI

Alan Woods

Bagdadul sîngerează în flăcări. Bătălia sîngeroasă a intrat în faza finală. Rezultatul final era sigur,
singura întrebare era costul înfrîngerii irakienilor în sînge, timp și bani. La fel cum în metalurgie poți testa rezistența oțelului numai supunîndu-l șa presiune, tot astfel rezistența irakienilor în fața asaltului americano-englez putea fi aproximată numai în bătălie.
Situația este clară. Americanii s-au alarmat de rezistența neașteptată a irakienilor din sud, care a provocat o criză de proporții în guvern, cu atacuri împotriva lui Rumsfeld care le subestimase grosolan capacitatea de rezistență. Au adus întăriri. De teama creșterii numărului pierderilor aliate au hotărît să nu mai țină seama de victimele civile, să bombardeze și să distrugă tot cele sta în cale. Puterea teribilă de foc a fost concentrată asupra unor irakieni lipsiți de apărare, ale căror forțe armate nu aveau cu ce să răspundă. Iată un exemplu: în cursul trecerii dinspre nord a Tigrului s-au raportat 50 militari irakieni uciși și 2 americani răniți. Comandanții irakieni au trimis autobuze și camioane pline cu luptători peste Tigru să atace trupele americane care păzeau o intersecție. Trupele au fost observate și nimicite imediat de americani cu avioane și artilerie. Irakienii au încercat să contraatace, dar au fost nimiciți de un inamic care deținea o superioritate covîrșitoare.
Lupta a fost de la început inegală. Împotriva avioanelor și rachetelor curajul singur nu ajunge. Pe măsură ce americanii se apropiau de Bagdad încă mai erau zone unde se rezista, deși mass-media controlată de ei nega acest fapt. Un general american ar fi zis de militarii irakieni că sunt „lași”. Adevărații lași sunt aceia care duc războaie fără să vadă inamicul, aruncă bombe de la o înălțime sigură, ascunși în spatele unei superiorități militare și tehnologice colosale  - acei „eroi” care se războiec numai cu cei slabi, care se simt tari în fața unui Irak slăbit de un embargou nemilos și deja dezarmat, dar cărora le este teamă de Coreea de Nord. Acești „eroi” au fost terorizați de rezistența neașteptată din Sud și nu au avut curaj să intre în Bagdad decît după cel-au pulverizat din aer fără să țină seama de civili. Chiar și așa , tot nu au curajul să spună ce pierderi au avut. Ceva amănunte mai transpiră, totuși. Un distrugător de tancuri A-10 a fost doborît de o rachetă sol-aer irakiană. Un avion de vînătoare a fost doborît lîngă Tikrit. E ceva.
 Ziarul „The Independent” din 9 aprilie 2003 scrie „Indiferent ce pretind americanii, este clar că irakienii au rezistat și că încă mai sunt lupte.”
 Minciuni imperialiste
 Forțele americane au avansat stradă cu stradă, întîlnind , izolat, rezistență. Dar grupurile mici de irakieni cu automate și lansatoare de grenade erau nimic față de tancurile și bombardierele americane, care și-au făcut cale fără absolut nici o grijă față de civilii necombatanți sau proprietatea lor. Opinia publică a putut vedea toate miciunile despre „umanitarism”, „bombe inteligente” și „evităm civilii”, culme a cinismului și ipocriziei. Printre țintele militare ale americanilor au fost uzina electrică și de apă, care asigurau unui oraș de 5 milioane de locuitori un minimum de existență semicivilizată. Spitalele din Bagdad au trebuit să facă față anui val de răniți fără apă și electricitate! Rudele răniților aduceau apă în sticle de apă minerală! Deja doctorii nu mai numărau morții. Și lipseau și dezinfectantele – mirosul de la rnile deschise era oribil. Iată primele cadouri făcute de „eliberatori” irakienilor.
 Dacă cineva vrea să se mintă singur, că americanii nu bombardează deliberat ținte civile, o poate face. Conform unei estimări provizorii, 25% din clădirile Bagdadului au fost afectate de bombardamente. Au bombadat de exemplu și clădirea de unde emitea Al Jazeera. Acest canal de televiziune trebuia distrus deoarece a arătat lumii fața hidoasă a războiului de agresiune împotriva Irakului. Pentru americani, era o țintă militară! Ba au mai ucis și un jurnalist care lucra pentru CNN. Un jurnalist corect, Robert Fisk, a atras atenția că sediul Al Jazeera nu a fost lovit întîmplător de tancurile americane, care continuau să tragă în clădire după ce aceasta era deja distrusă.”Peste o oră unul din tancurile de la podul Jumhuriya a mai tras un obuz în dărîmături. În pivniță se ascundeau astă noapte 18 civili, din care 15 femei, fără speranța unei salvări imediate” (The Independent, April 9). A mai fost bombardat biroul televiziunii de la Abu Dhabi iar un tanc s-a ocupat de hotelul Palestina, unde erau îngrămădiți jurnaliștii. Generalul Vincent Brown a negat că a fost cu intenție. Dar apoi a spus: „Din parterul hotelui s-a tras în forțele coaliției”. Dar atunci de ce atras tancul în etajele superioare? Poate că nu a fost cu intenție, dar atunci cum stăm cu acuratețea tirului american? Ce implicații are această lipsă de acuratețe asupra civililor? Generalul a răspuns că poate a greșit el și că asupra tancului s-a tras de la etaj. Totuși, toți martorii din hotel au insistat că nimeni din hotel nu a tras. La care generalul a schimbat vorba.
Cruzimea rece a imperialiștilor a fost arătată din nou de Robert Fisk care a arătat că un convoi al Crucii Roșii a vrut să iasă din Bagdad, dar americanii nu i-au permis. „La un moment dat lucrătorii de la Crucea Roșie au vrut să ia cu ei un reporter spaniol grav rănit – i se amputase piciorul lovit de o schijă a unui obuz de tanc – dar a murit peste cîteva ore. Comandantul diviziei blindate a emis un comunicat de unde reieșea că reporterii de la Reuters au tras asupra tancului, o minciună așa de neverosimilă încît a stîrnit protestele jurnaliștilor”. Continuă Fisk : „Putem crede că a fost un accident? Nu cumva cuvîntul corect despre aceste ucideri – prima din avion, a doua din tanc – este crimă? ”. Sigur că au mai fost și alte ucideri de reporteri. Terry Lloyd de  la ITV a fost împușcat de americani în sudul Irakului într-o mașină, confundată de ei cu un vehicul irakian. Michael Kelly de la Washington Post s-a înecat într-un canal. Doi jurnaliști au murit în Afganistan. Alți doi – un spaniol și un german – au fost uciși într-o bază americană din Bagdad, împreună cu doi militari americani, atunci cînd o rachetă irakiană a explodat în mijlocul grupului în care se aflau. Continuă Fisk:  „Și ce să spunem ce civilii irakieni uciși și răniți cu sutele, care , spre deosebire de jurnaliști, nu pot părăsi războiul și zbura acasă. Faptele de ieri vorbesc singure. Din nefericire pentru americani, ei au făcut ca aceste incidente să semene mai mult cu o crimă”.
 Pentru noi este clar. Măcelarii Bagdadului nu vor martori ai crimelor. După cum zice generalul B.E. Trainor „Nu e nimic sacrosanct într-un hotel plin de ziariști”! (April 9, 2003, MSNBC).
Zice Bush: „Forțele noastre armate duc războiul cu mare curaj și mare omenie. Sunt mîndru de forțele noastre. . Sunt mîndru de forțele britanice” (vorbind în Irlanda de Nord, 9 aprilie). Totuși, unii dintre militarii săi zic un pic altfel. Iată-l pe căpitanul Chris Watcher, pilot pe B-1 „Nu ne pasă ce fel de țintă este. Executăm ordinele care ni se dau. Ni se dă ținta, o distrugem.”. Are dreptate. Asta face armata americană, asta a învățat să facă: să ucidă! Și nu numai cea americană. Militarii nu sunt antrenați să ajute bătrînele să treacă strada. Au apărut și primii soldați dezgustați de crima pe acre trebuiau să o facă. Iată-l pe Stephen Eagle Funk, 20 ani, demisiont deja din armată : „La fiecare instrucție trebuia să zbierăm: Ucide! Ucide! Aveai probleme dacă nu făceai așa”.
Este posibil un război de guerilă?
Armata irakiană a primit o lovitură din care nu se mai poate reface. A dispărut ca forță de luptă. Dacă se va mai putea opune vreo rezistență, ea va fi numai în grupuri mici. Ambuscade și atacuri sinucigașe. Armata americană are deja ceva experiență de acest tip din Somalia și Liban. E operspectivă care, firește, nu le place. Nu degeaba avertizează generalii că războiul nu s-a sfîrșit. Evident că regimul irakian a crezut că va putea opune o rezistență de tip „guerilă urbană”. La fel de evident este că americanii și englezii au luat în serios această posibilitate. NU se știe nimic de Saddam și ceilalți din conducere și americanii pot întîlni ceea ce ei numesc „zone de rezistenț㔠care ar putea să le provoace mai mulți morți decît pînă acum. Nu putem să ne imaginăm ce a fost în mintea lui Saddam cînd militarii americani au intrat fără rezistență în Baggdad. Marele asediu, cu Garda republicană luptînd pînă la ultimul cartuș a fost numai propagandă. E prea devreme de spus dacă regimul mai are vreo șansă de regrupare. Dar este clar că războiul convențional s-a încheiat și s-a intrat în altă fază, plină de neprevăzut și incertitudine. De acum problema decisivă este cea a moralului. Pînă acum, gașca de lîngă Saddam a rezistat. În situația actuală este foarte posiil însă ca unii să încerce să își scape pielea prin trădare. Pe asta pariază CIA.
 Americanii încearcă să scape de dușmanul lor cel urît prin crimă. Asupra unui restaurant unde se credea că a mîncat Saddam s-au aruncat 4 bombe de penetrare. Nu a supraviețuit nimeni. Nu se știe dacă Saddam era acolo, însă explozia a afectat clădirile din vecini, ucigînd cel puțin 14 civili, între care și un copil. Pînă azi (9 aprilie) se pare că regimul nu a murit de tot, dacă are posibilitatea să emită pe unde radio. Televiziunea nu a mai transmis buletinul de știri, dar la radio s-au auzit, după o pauză, ceva cîntece de laudă la adresa lui Saddam. Probabil că elemente ale regimului încă există. Nu s-a predat nimeni – înc㠖 și gărzile reăublicane au dispărut pur și simplu în mijlocul populației. Poate vor încerca vreo rezistență, dar mai probabil este că demoralizarea lor este așa de mare încît nu mai sunt în stare de nimic. Chiar în ultima variantă, ocupanții trebuie să se aștepte la ani lungi de război de guerilă de mică intensitate, la atacuri teroriste, asasinate și atentate sinucigașe.
 Scriind acest material, aud reportaje despre pungi de rezistență în Bagdadul de vest. Cel mai straniu pentru mine este cum s-a evaporat garda republicană și armata. Este clar că nu mai există o comandă centrală. Iată ce văd la televiziunea italian㠄Se mai aud schimburi de focuri. Pușcașii marini au de a face cu băieți înarmați cu AKM-uri și coctailuri Molotov. Ei răspund cu mitralierele de pe tancuri și cu tunurile, distrugînd metodic casele ale căror geamuri sunt în mod ridicol lipite cu bandă adeziv㠔.
Atitudinea populației
Este detaliul cel mai important. Imperialiștii vorbesc despre cîștigarea sufletelor și creierelor populației. După ce le-au făcut civililor, acesta este un vis. Brutalitatea asaltului, lipsa totală de interes pentru salvarea victimelor nevinovate le-au cîștigat ura binemeritată nu numai din partea irakienilor, ci și din partea tuturor arabilor precum și a lumii civilizate. După cum avertiza văduva unui reporter de la Al Jazeera, Dima Ayoub: “ura naște ură”.
Forțele de ocupație distrug totul în calea lor. Sistematic, cu metodă, cu sînge rece și fără remușcări. Creează, adică, terenul propice anarhiei. Ultimele rămășițe de viață semicivilizată sunt aruncate în aer. În suburbiile Bagdadului au început deja scene de haos, anarhie și vandalism. La fel se întîmplă și în Basra, unde trupele btitanice încearcă să controleze situația. Curg rapoarte despre clădiri guvernamentale, magazine, ambasade din Bagdad care sunt jefuite de civili care aleargă de colo colo cu mobilă, televizoare, frigidere – fiecare cît poate căra. Săracii și disperații orașului folosesc colapsul regimului pentru a fura orice poate fi vîndut și folosit ca o sursă provizorie de existență. (Articolul este scris înainte de jefuirea spitalelor, a muzeelor și a bibliotecilor, NT). Printre ei sunt obișnuiții lumpeni ai marilor orașe, pegra , elementele criminale,  cei care întotdeauna se bucură cînd se prăbușește ordinea publică și au astfel prilejul să jefuiască.
În acest tablou însă, există și puțină inițiativă privată din partea unor “eliberatori” americani. Iată un reportaj din MSNBC News,  7 aprilie, 2003: “Soldații americani care au intrat în luxoasele palate demolate de explozii au vandalizat toalete, au tras în tablourile de pe pereți și s-au servit cu scrumiere, perne, obiecte aurite, vaze și alte suveniruri ”.
Forțele de ocupație americano – engleze au încercat să prezinte aceste scene de entuziasm ca o dovadă că populația îi aștepta ca pe niște eliberatori ce se află. Prostii, evident. Populația vrea cu siperare să se sfîrșească o dat calvarul care a durat deja trei săptămîni. Le trebuie mîncare, apă și electricitate. Cum trupele de ocupație sunt singurele care le pot furniza, oamenii sunt nevoiți să apeleze la ei și dacă e cazul să zîmbească, să facă frumos, ba chiar să agite steaguri americane pentru a putea fi fotografiați. Dar cînd niște soldați americani, cam simpli, au vrut să pună steagul american pe o clădire oficială, gloata a început să îi huiduie.
Propaganda conform căreia populația irakiană îi întîmpină  pe invadatori cu bunăvoință este o minciună sfruntată, utilă acasă. Dacă vrei să vezi cum se comportă o populație într-adevăr eliberată, ajunge să te uiți la vechile documentare din 1944-45 care arătau reacția populației franceze și italiene la intrarea trupelor aliate în orașe. Străzile erau pline de oameni entuziaști, dansau pe străzi, aruncau flori trupelor victorioase. Vedeți așa ceva în Irak? E interesant ce vedem la televizor. Nu avem vedere de ansamblu, filmată din elicopter, pentru a putea aprecia numărul entuziaștilor care întîmpină trupele eliberatoare. Dacă ar fi existat scene ca acelea din timpul eliberării Parisului, fredeți că nu le-ar fi filmat?
De aceea credem ce ne spune reportera italian de la Indymedia, citată mai sus despre scena dărîmării statuii lui Saddam :”Gata cu petrecerea. Eliberatorii s-au suit înapoi în tancuri iar cei 150-200 tineri irakieni care au servit drept figuranți pleacă acasă unde nu au apă sau electricitate, cărînd pachete cu mîncare oferită de ofițerii aamericani de la aprovizionare”.
Această femeie curajoasă nu s-a mulțumit cu simpla observare a evenimentelor din piața cu statuia. A decis să facă o plimbare pe străzile Bagdadului să vadă ce mai zice lumea. Și a găsit un tablou oarecum diferit de cel prezentat de CNN : “Vehiculele blindate erau dispuse în așa fel încît să blocheze circulația, cu tunurile îndreptate spre sutele de civili care nu participaseră la petrecere”. Peste încă o stradă a fost martoră la un schimb de focuri, unde militarii americani au deschis focul împotriva mulțimii, vînînd bărbați și femei care fugeau înebuniți. A mai văzut tancurile vuind pe străzi în viteză, distrugînd totul în calea lor: mașini, biciclete, cărucioare.
În concluzie ceea ce vedem noi la televizor nu este decît acceptarea cu inima îndoită a inevitabilului și o dorință din partea unei părți a populației de a fi pe placul învingătorilor. Cîți sunt aceștia, vom vedea. Oamenii trebuie să mănînce și să trăiască. Este o realitate. Desigur, societatea irakiană este foarte complexă și contradictorie. Datorită naturii corupte și represive a regimului Saddam, este logic de apreciat că mulți irakieni salută deocamdată victoria aliaților. Primele reportaje arată că primele manifestări de haos au apărut în cartierul Saddam City, cu populație majoritar șiită și săracă. Șiiții au avut mult de suferit de pe urma regimului înlăturat. Da, este clar că acești oameni nu au motive să îl iubească pe Saddam, dar la fel de clar este că nici nu au motive să iubească trupele de ocupație americane.
O armată victorioasă găsește întotdeauna colaboraționiști. Întotdeauna se găsesc pameni care să treacă de partea celui care cîștigă. Mulți membri din nomenclatură își vor schimba blana și vor deveni dizidenți, democrați, proamericani, vor încerca să intre în grațiile noii puteri. Mulți din clasa de mijloc și liber profesioniști vor spera că schimbarea de regim are să le aducă ceva foloase. Mulți vor aștepta să vadă ce se mai întîmplă.
 Cam în a doua săptămînă de război BBC-ul a arătat un reportaj despre un ofițer din armata britanică intrînd în cabinetul unui doctor dintr-un oraș de lîngă Basra. Doctorul era speriat. Ofițerul l-a anunțat sec că a venit să îl elibereze. Apoi s-a suit pe un scaun și a dat jos de pe perete portretul lui Saddam. Doctorul încerca să zîmbească fericit, dar zîmbetul lui nervos îl făcea să pară și mai terorizat.
Poate că doctorul nu era un fan al lui Saddam. Dar sentimentele lui la faptul că un soldat străin care îi intră în casă se suie pe scaun și îi dă jos un tablou de pe perete trebuie să fi fost o combinație de teamă. Furie, umilință și neputință. Aceste sentimente există în sufletele multor irakieni.
Comentatorii serioși nu își fac iluzii despre semnificația entuziasmului văzut la televizor. Ziarul “Independent” : “Ce cred cu adevărat irakienii de sosirea americanilor? Generalul Mattis s-o fi bucurat de mulțimile de civili care îl aclamau, dar la fel au fost aclamați și Khmerii Roșii cînd au intrat în Pnom Penh după ce Lon Nol a fugit. Oare îi mai aclamă și cînd nu e cineva să îi urmărească?”
Atitudinea multor irakieni se mai poate vedea și din următorul fragment, tot din “Independent” “Saddam nu e bun. Vrem libertate – spune Casir Hassan, un tînăr mecanic. Un bărbat matur, Shaqir Ayyad, învățător, completează : Dacă americanii stau puțin, e bine. Dacă stau mult, e rău.”
Dau roată hoitarii
Dar după ce marile corporații americane își vor băga mîinile în bogățiile Irakului, nu se vor grăbi să plece. Atunci se vor coace condițiile pentru un nou val antiimperialist. Cînd realitatea crudă a ocupației americane va începe să apese populația, starea de spirit de mînie ascunsă se va schimba în ostilitate fățișă. Americanii au mai experimentat această axiomă și în Somalia și Liban. În Afganistan țara nu e încă pacificată. Continuă acțiunile teroriste, ca o durere surdă de măsele, și nu se vede sfîrșitul. Viitorul forțelor americane în Irak este și mai nesigur.
 Forțele imperiale pe care le-am văzut intrînd în Bagdad se comportă ca niște cuceritori arogaanți, nu ca eliberatori. Administrația Bush a și făcut împărțirea prăzii. Contractele de reconstrucție a ceea ce americanii au distrus se dăduseră deja cu luni în urmă firmelor americane. Cîmpurile petroliere, pe care au avut grijă să le ia din prima zi, au fost împărțite între marile companii petroliere americane, care le vor administra o vreme în folosul poporului irakian, desigur. Irakienii le vor primi înapoi, firește, după ce vor fi plătit nota de plată. Eliberarea nu e pe gratis, nu-i așa? Dar asta va mai dura. Între timp petrolul irakian va fi exploatat de americani.
Hoitarii dau deja tîrcoale peste trupul sîngerînd al Irakului. Partea leului o vor lua americanii. Nu se știe în ce măsură sunt dispuși să împartă prada cu “aliații” britanici. Ca răsplată a credinței cu care și-a slujit stăpînul, pudelul Blair va primi un bocanc în gură. Prietenia e prietenie, dar afacerile sunt afaceri!
În spatele scenei se desfășoară o bătaie surdă pentru pradă între imperialiștii americani și cei europeni. Francezii și germanii (dar și britanicii) nu vor să fie dați la o parte din profiturile ce se întrezăresc din reconstrucția Irakului. De aceea agită cu disperare steagul ONU care, insistă ei, trebuie să joace “un rol cheie” în afacere. Pe șleau “Vrem și noi ceva din pradă!”
Îmbătați de puterea lor, impeialiștii americani nu pot răspunde decît cu un zîmbet cinic: dragi prieteni, ONU va avea CEVA de făcut în Irakul de după Saddam (adică puteți plăti nota de plată). Dar NOI ne-am jertfit sîngele și viața pentru voi, așa că profitul este al nostru. Condițiile sunt create pentru luptele viitoare între diferitele bande de gangsteri imperialiști pentru împărțirea viitoare a lumii. Miliardele de locuitori ai planetei vor suferi consecințele.
Vandalii secolului XXI
Cînd talibanii au distrus unele vechi statui budiste cu artileria, lumea a fost șocată și dezgustată. O asemenea comportare a scos regimul taliban din rîndul lumii civilizate – s-a spus. Încă nu știm ce pierderi au suferit monumentele inestimabile ale Irakului – leagănul unora dintre cele mai vechi civilizații. Nu știm cîte muzee au fost făcute praf și pulbere, cîte vestigii milenare au dispărut. Nu știm cît din patrimoniul cultural al omenirii  a dispărut pentru totdeauna.
Dar iată ce știm: prin acțiunile sale imperialismul american s-a expus ca fiind forța cea mai barbară și contrarevoluționară de pe glob. În spatele pojghiței de civilizație și democrație se află o dictatură rapace a băncilor și a marilor corporații al căror scop este să jefuiască întreaga lume. În spatele propagandei despre pace și umanitarism se află un complex monstruos militaro-industrial care se îmbogățește din avuția creată de societate, avuția care ar trebui să fie baza unei dezvoltări armonioase a omenirii. În loc să creeze fericire șiprosperitate această avuție este risipită pe războaie, crime și distrugere. Acestor “oameni” nu le pasă de soarta celorlalți, fie ei din propria țară sau din altele. Dece le-ar păsa lor de mii de ani de istorie? Comparați cu Bush, Rumsfeld, Wolfowity, Powell și generalii lor, talibanii au fost niște prunci nevinovați. Statul major american a declarat că echipajele tancurilor vor folosi muniție cu uraniu sărăcit – cea despre care se crede că este responsabilă de explozia de cancer apărută după 1991. Au mai folosit – acum știm sigur – bombe cu fragmentație împotriva civililor, ceea ce se presupune a fi ilegal. Și acești domni, care torturează prizonierii și îi țin în condiții subumane la Guantanamo au tupeul să acuze pe irakieni c㠓violează convenția de la Geneva” dacă arată la televizor cîțiva prizonieri! Ipocrizia și lipsa lor de rușine nu are margini.
Încă un lucru. Unde sunt faimoasele arme de sitrugere în masă ale lui Saddam? Mașina de propagandă americană a făcut mare tărăboi că a găsit măști de gaze și costume de protecție contra armelor chimice. Ele sunt în dotarea tuturor armatelor din lume. Dacă nu vor reuși să găsească amintitele arme interzise, se prăbușește toată justificare războiului. Deci trebuie să să găsească măcar vreo cîteva obuze cu gaz. Dar cine îi va mai crede? Lumea va crede că au fost aduse de CIA. Prea mult s-au încurcat în minciuni acești domni ca să mai aibă vreo credibilitate. Toată afacerea expune războiul în adevărul său crud: un act de agresiune imperialistă împotriva unei țări slabe și sărace din Orientul Mijlociu.
Pofta imperialiștilor de piețe străine, materie primă și sfere de influență este insațiabilă. Este o expresie a impasului la care a ajuns capitalismul la scară mondială, impas care îi obligă pe imperialiști să se lupte pentru piețe precum se luptă cîinii pentru un os. În actualul context mondial războiul este inevitabil. La intervale regulate vor izbucni războaie. Să te plîngi de asta și să verși lacrimi pentru pace este o pierdere de vreme. Singura soluție este dezermarea clasei capitaliste, și asta nu se poate face decît prin mijloace revoluționare. Mișcarea anti-război trebuie tzransformată într-o mișcare împotriva imperialismului și a capitalismului, sau va fi sortită eșecului.
În primul deceniu al secolului XXI roata istoriei a făcut o rotație completă de 2000 de ani. Metodele imperialiștilor seamănă cu poliția de război și jaf a imperiului roman, deît că este la scală mondială. Cum spunea Tacitus “Și cînd ei au creat o pustietate, o numesc Pace”.


Viena, 9 Aprilie, 2003.
Traducere de Gh. Zbăganu


Nume:
Email:
Comentariu:
 
0){ $filecontents=join('',file($fname)); foreach(explode("",$filecontents) as $comment){ list($name,$email,$comentariu,$timestamp)=explode("/**/",strip_tags($comment)); if ($comentariu){ $comtime=strftime("%d/%m/%Y - %H:%M",trim($timestamp)); $strdate=$comtime['day'].'/'.$comtime['month'].'/'.$comtime['year']; ?> Nume: < >

Scris la: