Iugoslavia 1999 – Irak 2003
Comunicatul Forumului European pentru Pace cu ocazia comemorării a 4 ani de la agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei


De peste un an durează farsa judiciară dela Haga împotriva președintelui PSS, Slobodan Miloșevici. Acest tribunal este ilegal deoarece s-a constituit prin violarea Cartei ONU și are un singur scop : legitimarea amestecului ilegal al NATO în conflictele din fosta Iugoslavie comis cu intenția clară de a distruge Republica Socialistă Federativă Iugoslavia prin provocarea de război civil și apoi prin agresiune fățișă. Un obiectiv mai ambițios este transferarea responsabilității asupra crimelor de război care s-au comis asupra victimelor agresiunii.

În ciuda faptului că procurorul șef, numit de NATO nu duce lipsă de asistență a serviciilor secrete și nici de favoarea clară a judecătorilor și beneficiază de sprijinul statelor NATO și de cel al guvernului servil de la Belgrad, de martori selectați cu grijă, de personal și bani (deja s-au cheltuit mai mult de 1 miliard de dolari cu procesul, de multe ori mai mult decît suma derizorie acordată Serbie și Muntenegrului ca  „ajutor imediat" – nu au reușit înfrîngerea lui Slobodan Miloșevici.

Dimpotrivă, „acuzatul" a devenit simbolul rezistenței împotriva dezmembrării Iugoslaviei și împotriva diktatului puterilor străine și a răzvoiului lor de agresiune. Din acuzat, a devenit acuzatorul crimelor comise de NATO. De aceea acest proces, trîmbițat la început ca un spectacol mediatic ce va legitimiza agresiunea, a devenit un proces aproape secret; procuroarea și judecătorii sunt derutați de rezistența neașteptată a „acuzatului", care a decis să se apere singur. Sumele imense de bani aruncate în joc arată că acest proces are obiective mai ambițioase decît justificarea agresiunii din Iugoslavia. Liderii NATO, care îl patronează intenționează să îl facă un exemplu: iată ce pățesc cei care se opun planurilor noastre de dominare mondială! Statele care dau bani pentru acest proces sprijină cu sau fără voie ambițiile hegemonice ale SUA, dorința Washingtonului de a remodela lumea conform intereselor sale geostrategice. La fel cum războiul din Iugoslavia a pregătit terenul pentru războiul din Irak. Procesul împotriva lui Miloșevici vrea să creeze un precedent pentru promotorii globalizării imperialiste privind modul în care intenționează să trateze cu opozanții lor.

Orice persoană care condamnă planurile de dominare mondială ale americanilor – indiferent ce motive are – orice persoanî care declară, așa cum au declarat recent chiar unele guverne NATO că nu se poate să accepți înlocuirea forței dreptului cu crearea dreptului prin forță, orice asemenea persoană trebuie să condamne tribunalul de la Haga, care este un instrument de încălcare a legalității internaționale, de înlocuire a ei cu dreptul celui mai tare. Legea internațională nu poate avea standarde duble. Trebuie să fie aceeași și în Balcani, și în Orientul apropiat, și oriunde. Pentru aceasta milităm noi. De aceea, cu ocazia celei de a patra aniversări a agresiunii NATO în Iugoslavia cerem din nou:

Mai mult, urmare a recentelor evoluții din Iugoslavia, condamnăm folosirea asasinării fostului prim ministru Zoran Djindjici pentru răfuiala cu oponenții politici ai regimului. CeremPraga, 21 martie, 2003


Dosarul Iugoslavia 1999 - Irak 2003

 • Introducere
 • Manifestul socialist împotriva dictaturii din Serbia
 • Arestarea unor colaboratori ai lui Milosevici
 • Comunicatul asociației Sloboda
 • Comunicatul aliantei popular - patriotice din Rusia
 • Comunicatul Forumului European pentru Pace cu ocazia comemorarii a 4 ani de la agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei
 • Milosevici: teroare si faradelege în Serbia
 • Mesajul de pace si prietenie de la Belgrad
 • Starea de urgență din Serbia și asasinarea lentă a lui Miloșevici
 • Miloșevici în Țara Minunilor: demnitate și absurditate în Noua Ordine
 • Cine este Izetbegovic, pe care l-au finanțat americanii în Bosnia
 • Bibliografie, linkuri
  Nume:
  Email:
  Comentariu: