Iugoslavia 1999 – Irak 2003
Miloșevici: teroare și fărădelege în Serbia


 După cîteva zile de campanie fără precedent de calomnii împotriva lui Miloșevici și a soției sale, Mira Markovici, în care se încearcă implicarea ei în dispariția și asasinarea lui Ivan Stambolici, Miloșevici și-a exprimat pe 1 aprilie poziția în ședința de dimineața a tribunalului de la Haga.

 Să amintim cîteva lucruri. După ce l-a înfrînt politic pe adversarul său din Uniunea Comuniștilor din Iugoslavia, la sfîrșitul anilor '80, Miloșevici i-a găsit un post de director la YUBMES (Banca Iugoslavă de Cooperare Internațională) unde Stambolici a lucrat zece ani, pînă la pensionarea sa din anii '90 . După pensionare s-a ocupat de afaceri, inclusiv de petrol. Nu a mai jucat vreun rol în politică. Ca fost comunist, nu era acceptat de opoziția din vremea aceea decît ca un consilier; la vremea alegerilor din 2000 era partizanul lui Goran Svilanovivi, actualul ministru de externe. Totuși, candidatul DOS a fost Kostunica. Stambolici a dispăprut pe 25 august 2000. Dispariția sa a făcut mult rău lui Milosevici și socialiștilor sîrbi deoarece opoziția de dreapta a început imediat să îl găsească vinovat de ea (regimul Miloșevici își asasinează oponenții).

 Victime ale persecuției au căzut deocamdată trei tovarăși nevinovați: Bjelica, Suvakovic și Matic.

 Iată un fragment din stenogramă

Miloșevici: AM spus că aș avea de făcut unele comentarii înainte de începerea audierii următorului martor. În primul rînd aș dori să mi se pună întrebări în legătură cu o campanie de presă fără precedent care se desfășoară acum la Belgrad. Campania a început acum o săptămînă, în condițiile de teroare și fărădelege create de regim.

Richard May (judecătorul) Aici ne ocupăm numai cu lucruri legate de acest proces. Nu văd ce legătură are ceea ce spuneți cu acest proces. Dacă aveți vreo teamă că acea campanie ne va afecta pe noi, eu am să vă liniștesc. Curtea aceasta nu ține seama decît de fapte, ea nu este influențată de ce scriu ziarele. Dacă ceea ce vreți să ne spuneți are legătură cu acest proces, puteți vorbi. Dacă nu, știți că nu vă pot asculta.

Milosevici :Are legătură și de aceea cred că trebuie să mă ascultați. Eu văd că este o legătură între așa zisa acuzare a mea și campania de presă actuală. Ea este dusă împotriva soției mele și împotriva mea în așa fel încît eu sunt deja acuzat, judecat și condamnat. Nu are nimic de a face cu adevărul această campanie de presă. Că este așa o dovedește faptul că acești oameni nu au venit să mă întrebe nimic deși au anunțat public că au discutat cu mine și purtătorul dumneavoastră de cuvînt a declarat, am văzut și la televizor, că pot să mă contacteze pentru a le oferi clarificări. Ei știu foarte bine că pe vremea aceea eu aveam puterea și nu soția mea, dar nu m-au întrebat nimic. În schimb o calomniază pe soția mea, ceea ce este o dovadă că cu îi interesează adevărul legat de ..

Richard May: Repet: aici ne ocupăm numai și numai de proces. Lucrurile legate de soția dumneavoastră nu interesează. Mă voi consulta cu colegii să văd dacă mai trebuie să vă ascult pe tema aceasta. Ce legătură ar fi, după dumneavoastră între actul de acuzare și campania de presă? Dacă puteți să ne spuneți ceva coerent pe această temă, vă vom asculta.

Milosevici : Domnule May, consider că răzbunarea împotriva soției și a copiilor mei are legătură cu acest proces. Ea se face din cauza luptei pe care eu o duc aici. De aceea pretind că este orchestrată de acuzare.

Richard May: Vă rog să vă opriți. Nu vă mai ascultăm. Dumneavoastră ne vorbiți de Belgrad, aici suntem la Haga. Începem sesiunea de audiere a noului martor.

 Președintelui Miloșevici i s-a luat cuvîntul. Atunci el a folosit primul prilej de a condamna arestarea lui Bjelica și a celorlalți.

La o conferință de presă ținută în aceeași zi de Stînga Iugoslavă la Belgrad, s-a citit următorul mesaj de protest de la Mira Markovici, trimis din Rusia:

„Urmăresc campania dezgustătoare și mincinoasă dusă împotriva mea și împotriva altor oponenți politici. Evident că nu am nici o legătură cu crimele din Iugoslavia. Nu am nici o legătură cu vreo activitate criminală, nu am fost niciodată în conflict cu legile țării mele. Cei ce mă acuză știu asta foarte bine. Ceea ce vor ei este să slăbească poziția soțului meu în înscenarea de la Haga, unde el reușește să se apere foarte bine. Eu sunt pedepsită pentru comportarea demnă și ințeleaptă a soțului meu la așa zisul proces. Pe le vor ei să îl ucidă, nu pe mine. Încearcă să îl epuizeze fizic și nervos în așa fel încît să nu mai se poată apăra. Ei comit o crimă în fața întregii lumi. Despre asta am scris, scriu și voi mai scrie. Cei ce au pus la cale această manevră cunosc loialitatea remarcabilă a lui Slobodan și spiritul său de dreptate și știu că acuzațiile aduse mie îl dor. Cel care a venit cu asemenea idee nu poate fi decît cineva fără onoare, fără morală, un avorton al poporului sîrb și al rasei umane.

Mai este un motiv și mai josnic de a fi atacată și, dacă se poate, lichidat㠖 cei din guvernul de dreapta mă simt ca pe un adversar politic de temut. Fiindcă nu mă pot învinge politicește, încearcă să mă elimine juridic de pe scena politică. Toți cei ce mă cunosc știu că am fost dintotdeauna adversara violenței. Violența este o armă în mîna celor slabi psihic și imorali.

În ceea ce privește „fuga" mea: am părăsit Belgradul la sfîrșitul lunii februarie din motive personale și de familie.

Profesor Mira Markovici"

A doua zi Miloșevici a reluat discuția subliniind legătura dintre acuzare și evenimentele de la Belgrad. Este vorba despre episodul legat de „Beretele roșii" – forțe speciale iugoslave. Poveste a început prin februarie, cînd acuzarea de la Haga a prezentat cu ocazia audierii martorului „căpitanul Dragan"o casetă video despre vizita lui Miloșevici la baza lor de antrenament din orașul Kula. Probabil cineva a vrut să creeze impresia că aceste forțe speciale ar fi un obiectiv viitor al tribunalului de la Haga. După arestarea tovarășilor noștri și începerea campaniei împotriva familiei lui Miloșevici, președintele DOS (Opoziția Democratică din Serbia, actualul partid de guvernămînt) a decis să propună schimbarea Legii privind cooperarea cu ICTY (tribunalul de la Haga) în așa fel încît să fie ridicată orice restricție privind extrădarea celor citați. A doua zi, purtătorul de cuvînt al procurorului (carla del Ponte) a declarat că are un plan de a mai face 35 de acuzații asupra politicienilor și generalilor sîrbi. Dar cum să îi condamni pe aceștia dacă Miloșevici reușește să se apere așa de bine?

Iată spicuiri din stenpgrama procesului.

Richard May : Domnule Miloșevici.

Miloșevici: Deoarece suntem în sesiune deschisă și noul martor nu a apărut, pot să vorbesc în legătură cu cerințele mele?

Richard May : Da.

Miloșevici: Doresc să mi se permită să fac publică poziția mea față de campania de calomnii îndreptată împotriva soției și copiilor mei. S-a mai văzut răzbunare pe familia cuiva. De asemenea cer să se investigheze implicarea acuzării ilegale (este vorba despre Carla Del Ponte) în fabricarea de minciuni la adresa lor. De asemenea ...

Richard May : Domnule, v-am mai oprit o dată. NU ne ocupăm de evenimentele de la Belgrad. Dacă se va vedea vreo legătură, o vom lua în considerare, dar nimic din ce ați spus dumneavoastră nu ne-a convins. Mai bine vorbiți despre sănătatea dv. Asta o să ascultăm.

Miloșevici: Vorbesc și despre asta, dar vă spun că ei vor să o împiedice pe soția mea să mă asiste în apărarea mea. De aceea au arestat și cîțiva membri ai asociației SLOBODA deși nu au nici un motiv. De aceea aici este vorba despre o campanie de a efectua presiuni asupra mea prin intermediul familiei mele și a colaboratorilor mei. Așa zisa acuzare a suferit eșec după eșec. Insist că este datoria dv. Să stabiliți în ce măsură acuzarea este implicată în aceste ilegalități.

Richard May. Asta e numai opinia dv. Nu aveți absolut nici o dovadă. Poate că sunt motive serioase ca acei domni să fie arestați. Vă repet că nu este treaba noastră. Doriți să ne spuneți ceva despre sănătate?

Miloșevici: În absența mea ați discutat dv. subiectul și ați declarat, citez „deoarece acuzatul refuză să ia doza sporită recomandată de cardiolog ..". Ați creat impresia că refuz să iau medicația prescrisă și că în mod deliberat fac ca sănătatea mea să se înrăutățească. Este o minciună. Am discutat, în prezența directorului închisorii, cu singurul angajat medical al închisorii și i-am explicat că niciodată nu am refuzat medicația. Am luat ce mi s-a dat. Și faptul că am atras atenția doctorului asupra efectelor adverse ale medicamentelor și le-am cerut să îmi dea altceva nu este decît o discuție normală între doctor și pacient, ceva ce ține de datoria medicului și, mă gîndesc, și a pacientului. Am găsit informații precum că medicamentele care mi s-au dat pentru scăderea tensiunii provoacă ca efecte adverse amețeală și insomnie. Va trebui să fiți de acord că amețeala și insomnia mă împiedică să-mi fac treaba așa cum se cuvine aici, la aceste „proces". Vă trimit dovezile alăturate despre efectele secundare ale medicației. Dar dumneavoastră ați și declarat că refuz medicația. Exact cînd ați difuzat această minciună, doctorul Vandajham (?) a decis să îmi schimbe medicația. După două zile de la schimbare am reușit să dorm. Aceasta arată că doctorul a avu dreptate în schimbarea terapiei și că nu este vorba despre rea voință din partea mea, așa cum a lăsat să se înțeleagă domnul Nice (?). Vă mai prezint și un document semnat de doctorul meu în care vă dă dovezile legate de insomnie și amețeală.

 

 A doua zi, pe 2 aprilie ICTY va discuta „chestiuni administrative". Una din ele este insistența acuzării ca martorii care depun mărturie în scris să nu fie obligați să vină la tribunal și să se supună unui contrainterogatoriu din partea lui Miloșevici. Rămîne de văzut dacă va accepta să dicute legătura între proces și teroarea de la Belgrad.


Haga, 1 aprilie 2003

Dosarul Iugoslavia 1999 - Irak 2003

 • Introducere
 • Manifestul socialist împotriva dictaturii din Serbia
 • Arestarea unor colaboratori ai lui Milosevici
 • Comunicatul asociației Sloboda
 • Comunicatul aliantei popular - patriotice din Rusia
 • Comunicatul Forumului European pentru Pace cu ocazia comemorarii a 4 ani de la agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei
 • Milosevici: teroare si faradelege în Serbia
 • Mesajul de pace si prietenie de la Belgrad
 • Starea de urgență din Serbia și asasinarea lentă a lui Miloșevici
 • Miloșevici în Țara Minunilor: demnitate și absurditate în Noua Ordine
 • Cine este Izetbegovic, pe care l-au finanțat americanii în Bosnia
 • Bibliografie, linkuri
  Nume:
  Email:
  Comentariu: